Szombaton is tanítanak

Nyíregyháza – Kirándultak Gemona del Friuli városközpontjában, melyet egy 1976-os földrengés szinte teljes egészében elpusztított.

Tizenegy éve már, hogy a Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és a Gemona del Friuliban (Olaszország) működő L. Magrini Gimnázium közötti cserediák program pótolhatatlan lehetőséget kínál a benne részt vevő diákok számára. Megismerhetik egymás kultúráját, szokásait és nyelvét, idén ennek egy hetes olaszországi látogatás adott keretet.
Az iskola diákjai március 11-től 17-ig ismerkedtek az olasz fiatalok életével. Az óralátogatások mellett kultúrprogramokat is szerveztek így nemcsak az olasz oktatásba nyerhettek bepillantást a diákok, hanem megismerhették Olaszország északkeleti régiójának tájait és nevezetességeit is.
Eltérő rendszer
Érdekes tapasztalat volt ez, hiszen a két ország iskolarendszere eltér egymástól: a tanítási órák 50 illetve 60 percesek, és a délelőtt folyamán csak egy szünet van a harmadik óra után.

Mindezt tetézi, hogy szombaton is van tanítás. Nagy örömünkre diákjaink aktívan részt vettek az órákon: matematikai képleteket oldottak meg a táblánál, kémia kísérleteket végeztek olasz társaikkal, illetve egy rögtönzött focimeccsben mérték össze erejüket – mesélik a programban részt vevő tanárok, Oroszné Herczeg Anna és Buss Kornélia.
A gyerekek kirándulást tettek a vendéglátó Gemona del Friuli városközpontjában, melyet egy 1976-os földrengés szinte teljes egészében elpusztított, és melyet nagy gonddal építettek újjá kőről kőre.

Ezután Velencébe látogattak, ahol megnézték a Tiziano festményeivel díszített Frari Bazilikát, Goldoni házát, a Rialto hidat, és a Szent Márk tér nevezetességeit, mint a Bazilika, a Dózse palota, a Harang- és az óratorony.
Az utolsó kirándulás Tarvisioba vezetett.

Először az Ingeborg Bachmann Gimnáziumban fogadták őket, ahol egy természettudományi előadás után a város polgármestere röviden elmesélte Tarvisio történelmét.
Maradandó élményt nyújtott ez a gyorsan elröppenő hét diák és tanár számára egyaránt. A kötelező programok melllett a közös kikapcsolódás is belefért az időbe, így Olaszország sokszínűségét is megláthatták, például a velencei kora tavaszi napsütés után a Fusine-i tavak hófedte tájain szurkolhattak a sífutó világbajnokságon is.

– Nagy István Attila –