Szombaton a tévében a miskolci rézangyalok

Akt.:
Gyerekek a trombitaórán
Gyerekek a trombitaórán - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Egyedi pedagógiai módszerről forgattak filmet Miskolcon.

Június 10-én, 16.15-kor mutatja be a Duna World csatorna a Dunatáj Alapítvány filmjét, amelyet Miskolcon, a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskolában forgattak az ott alkalmazott speciális pedagógiai módszerről. A Rézangyalok című film végigkíséri a gyerekek sorsát a hangszerekkel való első találkozástól az évzáró hangversenyig.

Az ember nem tudja magát távol tartani az emberi sorsoktól.” Szederkényi Miklós

Zenével az esélyteremtésért

Elsősorban tehát szociális programról van szó, melyben a zene az esélyteremtés eszköze, kitörési lehetőség. Magyarországra a Symphonia Alapítvány hozta el az ötletet. A módszer kipróbálására 2013 nyarán Monoron, a „Tabán” nevű szegény telepen adódott lehetőség. A program fő célja az iskolai lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás mérséklése, a gyerekek sikeres iskolai pályafutásának elősegítése. A létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára kínál egy újszerű eszközt, melynek kulcselemei a siker­élmény, az önbizalom és a közösségbe tartozás érzésének a megerősítése. A Szimfónia program gerincét a csoportos zenei foglalkozások adják, melyek az élményalapú megközelítésen keresztül egyszerre fejlesztik a gyerekek értelmi, érzelmi és társas készségeit.

Megyénk 6 iskolájában kezdődhetett el a Symphonia Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zenepedagógiai programja egy uniós pályázatnak köszönhetően. A baptista iskolán kívül a miskolci Munkácsy Általános Iskolában, a parasznyaiban, a szendrőládiban, az alsózsolcaiban és a felsőzsolcaiban.

A Dunatáj Alapítvány már több filmet forgatott Miskolcon, elsősorban a lyukói szegényekről, miközben barátságok, jó kapcsolatok szövődtek, így szereztek tudomást a programról.

– A barátaink hívták fel a figyelmünket az akkor még kezdeti stádiumban lévő programra Monoron, és nagyon örültünk neki, hogy Miskolcon is elindult. Két évig dolgoztunk a filmen, amely most nyerte el a végső formáját és kerülhet adásba, illetve utána a Youtube-on is meg fog jelenni – mondja Szederkényi Miklós, a film producere és gyártásvezetője.

Ahogy mondja, Miskolcon már öt éve vannak jelen, közben olyan emberi sorsokat, tragédiákat láttak, annyi családdal, szenvedő vagy éppen segíteni akaró emberrel kerültek kapcsolatba, hogy óhatatlanul eljutottak arra a pontra, amikor ez már nem csak munka.

Segíteni akarnak

– Az ember nem tudja magát távol tartani az emberi sorsoktól, és egyszer csak azt veszi magán észre, hogy egyre többet próbál segíteni, tenni. De hát ez az értelme a dolognak, ezért érdemes csinálni – magyarázza Szederkényi Miklós. Éppen ezért vannak terveik és elképzeléseik miskolci vetítésekről, amelyeket összekötnének olyan programokkal, amelyen a segíteni akarók és tudók körét bővítenék. A filmből DVD-k is készülnek, amelyet szeretnének minél több emberhez eljuttatni, hogy lássák, és ezzel a szimpatizánsai legyenek az ügynek.

Ahogy a filmben megjelenő szívvel-lélekkel dolgozó tanárok, úgy az alapítvány sem szeretné elengedni a Rézangyalokban szereplő gyerekek kezét, így a terv az, hogy filmen is továbbkövetik a sorsukat. De egyéb, újabb film­ötleteik is vannak, amelyet Miskolcon forgatnának.

– Horváth Imre –


Filmek Miskolcról

A Rézangyalok című filmben két család életét, több gyerek mindennapjait, Solymosi Árpád és Virág Csaba zenetanárok, illetve Dobos Mónika szociális munkás mindennapi munkáját követik nyomon egy tanév során. A filmet Surányi Z. András fényképezte és rendezte. A Dunatáj Alapítvány Lyukóban forgatott már filmet Keservét a búnak, bajnak címmel egy párról, és Panoráma címmel egy nagymama küzdelméről a hegytetőn unokája jövőjéért. Utóbbi filmnek köszönhetően a család segítséghez tudott jutni. Surányi Z. András a Könyvhét kapcsán jelenleg is Miskolcon forgat Serfőző Simonnal.