Szombaton a Fizika Napja a “teraszon”

Akt.:
Szombaton a Fizika Napja a "teraszon"
Szombaton a Fizika Napja a "teraszon" - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat felhívást tett közzé „A fizika mindenkié” címmel, melynek célja a fizika és természettudományok népszerűsítése, illetve a Fény Nemzetközi Éve című UNESCO kezdeményezéshez való csatlakozás.

Az eseményhez csatlakozott több miskolci középiskola is.

– Ennek jegyében rendezzük „A Fizika Napja” címmel egy nagyszabású, érdekes és látványos kísérletekből álló bemutató programot április 18-án 16 órai kezdettel a Szinva Teraszon – mondta az esemény keddi sajtótájékoztatóján Tepliczky István, a Herman Ottó Gimnázium laborvezetője, aki elmondta: az utóbbi időszakban egy kicsit elfordultak a természet tudományoktól az emberek.

– Ez egy kicsit olyan lesz, mint a szeptemberi Kutatók Éjszakája, ám mi most szombaton fogunk érdekes kísérleteket bemutatni a közönségnek! – tette hozzá a laborvezető. – Lesznek különleges hideg és robbanós kísérletek is, de igyekszünk megemlékezni Öveges professzorról is.

Bagány Máté, a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola Fizika Szakkörének vezetője elárulta: Tepliczky tanár úrral látványos és érdekes kísérletek sorát csinálták végig, így aztán a Lenz ágyú, a ceruza rakéta, a Rubens cső és sok más dologgal el tudják majd kápráztatni a közönséget.

Az eseményre előzetesen nem kell regisztrálni, jelentkezni, “csak” el kell menni a miskolci Szinvaterszra. „A Fizika Napja” a megyeszékhelyen szombaton 16 órától a tervek szerint 20.30-ig tart majd. A kísérleteket a városban működő négy természettudományos labor (Avasi Gimnázium, Földes Gimnázium, Lévay Gimnázium és Herman Gimnázium laborja) tanárai és diákjai, a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola tanára és diákjai, valamint a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetének munkatársai mutatják be.

ÉM-JLI