Szombati helyzetkép a vonatközlekedésben

Budapest, Miskolc – Mind a Dunántúl, mind pedig Észak-Magyarország több vonalszakaszán már pénteken megemelték az árvíz miatt lecsökkentett sebességet. De Észak-Magyarországon, főleg Miskolc térségében még mindig van olyan vonalszakasz, ahol nem járhatnak a vonatok a hosszú hétvégén sem.

A rendkívüli időjárás következményeire való  tekintettel a Budapest–Pécs vonalon közlekedő InterCity vonatok pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe a mai napon, május 22-én éjfélig. Ezekre a vonatokra előre megváltott pót- és /vagy helyjegyek visszatéríthetők május 23-án 24.00 óráig bármely állomás személyi pénztárában kezelési költség felszámítása nélkül. 

Észak-Magyarország területén

·     A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok, de tegnap már növelhették a sebességkorlátozás felső határát. Ezenkívül Miskolc-Tiszai pályaudvar–Felsőzsolca állomások között a Sajó hídon 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben továbbra is. Felzsőzsolca– Hernádnémeti-Bőcs között a Hernád hídon szintén sebességkorlátozás van. Mindezek miatt a vonatok átlagosan 10-15 perces késéssel közlekednek.

·     A Miskolc–Nyíregyháza vonalszakaszon, Mezőzombor és Szerencs között a vízátfolyások miatt csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények. Ez további késéseket okozhat a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza vonal közlekedésében.

·     A Miskolc–Sátoraljaújhelyvonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Emiatt a teljes vonalon 10-15 percet késnek a vonatok. A vonalszakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

·     A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon Sajóecseg és Szendrő között a vonatok helyett a Borsod Volán szállítja az utasokat a menetrend szerinti járataival, ez az ünnepi hétvégén is így marad. A Borsod Volán elfogadja a havi, félhavi, 30 napos bérleteket, menetjegyeket és vasúti arcképes igazolványokat május 19-én, üzemkezdettől az alábbi viszonylatokon:

  – 3702 Miskolc-Szirmabesenyő-Sajókeresztúr 
    
Teljes szakaszon 
   - 3703 Miskolc-Sajóecseg-Edelény-Bódvaszilas 
    
Teljes szakaszon 
   - 3704 Miskolc-Sajószentpéter-Edelény-Jósvafő 
    
Miskolc-Jósvafő-Aggtelek vá. közötti szakaszon 
   - 3705 Miskolc-Szirmabesenyő-Sajóvámos-Sajósenye-Boldva 
    
Miskolc-Szirmabesenyő közötti szakaszon 
   - 3707 Miskolc-Edelény-Bódvaszilas-Hidvégardó 
    
Miskolc-Bódvaszilas közötti szakaszon 
   - 3708 Miskolc-Sajószentpéter-Edelény-Szalonna-Debréte 
   
Miskolc-Szalonna közötti szakaszon

·     Miskolc–Hidasnémeti vonalon márkorlátozás nélkül járhatnak a vonatok. Néhány perces késések előfordulhatnak.

·     A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk állomások között a pályát lezárták. Vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel. A vonatközlekedés korlátozása a hosszú hétvégén sem változik.

·     Vác–Balassagyarmat vonalon az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedés Drégelypalánk–Balassagyarmat között szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.Ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók. A vasúti pálya lezárása az ünnepi hétvégén is megmarad.

A Dunántúlon

·     A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt csökkentették a vonatok sebességét. Egy szakaszon a sebességkorlátozás felső határát már növelhették. A vonatok 5-10 perces késéssel közlekednek.

·     A Budapest–Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, valamint Döbrököz és Dombóvár között a vonatok csökkentett sebességgel haladnak, emiatt átlagosan 10-15 perccel hosszabbodik a menetidő.

A rendkívüli időjárás következményeire való tekintettel a Budapest–Pécs vonalon közlekedő InterCity vonatok pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe a mai napon, május 22-én éjfélig. Ezekre a vonatokra előre megváltott pót- és /vagy helyjegyek visszatéríthetők május 23-án 24.00 óráig bármely állomás személyi pénztárában kezelési költség felszámítása nélkül. 

·     ADombóvár–Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbuszra szállni. A buszközlekedés miatt 10-15 perces késések várhatók. A vonalszakaszon az ünnepi hétvégén is szünetel a vonatforgalom.

·     A Kaposvár–Siófok vonalon Kapoly és Karád, valamint Tab és Áránd  között sebességkorlátozást kellett bevezetni. Emiatt 5-10 perces késések előfordulhatnak.

Elutazás előtt célszerű előre tájékozódni az állomásokon és a pályaudvarokon, valamint a www.mav.hu, www.mav-start.hu weboldalakon és a 06 40 49 49 49-es helyi tarifával hívható kék számon. 

A késésért és a kényelmetlenségekért a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. az utasok türelmét és megértését kéri!

Budapest, 2010. május 22. | 08.00 órás állapot
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság