Szomáliai kalózokat tartóztatott le a jemeni haditengerészet

A jemeni haditengerészet letartóztatott 13 szomáliai kalózt, és kiszabadítottak egy halászhajót és legényégét a kalózok fogságából – közölte a szanaai védelmi minisztérium szombaton. A halászhajót ás kilencfős legénységét négy nappal korábban ejtették fogságba a vízi rablók Socotra szigeténél.

Rouis Abdullah Majur, a jemeni haditengerészet egyik illetékese szerint a kiszabadított matrózok egészségesek és biztonságban vannak. Mint közölte, a jemeni hadsereg egységeit az Arab-tengeren állomásozó nemzetközi erők is segítették az akcióban, amelyben fegyvereket – közte rakétavetőket és gépfegyvereket – is foglaltak le a kalózoktól.

A letartóztatott férfiak Jemenben állnak majd bíróság elé. Az országban május 18-án ítéltek halálra hat szomáliai kalózt egy jemeni olajszállító hajó tavalyi elrablása és két matrózának meggyilkolása miatt.

A szomáliai kalózok tevékenysége hosszú ideje jelent problémát az Ádeni-öbölben, ahol 2009-ben összesen 217 támadást hajtottak végre kereskedelmi hajók ellen. A kalózok rendszerint elrabolják a külföldi hajókat, amelyek legénységét akár hónapokig is fogva tartják, váltságdíjat követelve.