Szomáliai kalózokat engedett szabadon a dán haditengerészet

A dán haditengerészet szerdán bejelentette, hogy kénytelenek voltak szabadon engedni hat szomáliai kalózt, mert nem tudtak elég bizonyítékot gyűjteni ellenük. A Szomália partjainál járőröző kalózellenes nemzetközi erők rendszeresen kénytelenek szabadon elengedni elfogott kalózokat.

Általában azért, mert nincsenek meg a megfelelő jogi csatornák arra, hogy eljárást indítsanak ellenük.

A kalóztámadásokkal is foglalkozó dán ügyész úgy döntött, hogy nem emel vádat a december végén elfogott hat szomáliai kalóz ellen – közölte a dán haditengerészet parancsnoksága. A döntést azután hozta meg, hogy a nyomozás alatt egyértelmű lett, hogy nem lehetséges elég bizonyítékot összegyűjteni a vádemeléshez.

A hat kalózt december 31. óta tartották fogva egy dán hadihajón. A kalózokat az Ádeni-öbölnél fogták el, amikor egy dán teherhajót akartak megtámadni.

A szomáliai partok közelében járőröző kalózellenes nemzetközi erők rendszeresen kénytelenek szabadon engedni a tengeren elfogott kalózokat. Általában azért, mert nem egyértelmű, hogy mely országok bíróságai lehetnek illetékesek a kalózok elleni perek lefolytatására.

Szomáliában húsz éve nincsen központi kormány, és ott nincsen lehetőség a kalózok elleni perek megtartására. 2009-ben Kenya ugyan vállalta, hogy bíróságaik foglalkoznak a szomáliai kalózokkal, de tavaly erősen korlátozták az ügyek számát, mert azok túl nagy terhet rónak a kenyai igazságszolgáltatásra.

Az ENSZ-főtitkár kalózokkal foglalkozó tanácsadója január végén azt javasolta, hogy Szomáliában hozzanak létre speciális törvényszékeket a kalózok elleni perek megtartására. Mások, mint például Spanyolország, vagy Oroszország nemzetközi törvényszékeket felállításával oldanák meg a problémát.

– Független Hírügynökség –