Szólította a Természet – megmentette száz ember életét

A Természetnek engedelmeskedő maláj férfi megmentette csaknem száz ember életét a Borneó szigetén lévő, Malajziához tartozó Sarawak egyik kis falujában.

Az 57 éves Renjis Empali szombat reggel dolgát végezni ment ki a háztól külön álló, közös mellékhelyiségbe, amikor észrevette, hogy a közösségi ház teteje megremeg. Rögtön kiáltozni kezdett, és ezzel felverte a hatalmas házban lakó 14 családot, akiknek így volt idejük kimenekülni az épületből.

A házat szinte rögtön ezután teljesen elnyelte egy hatalmas hasadék, amely a földrengés nyomán nyílt meg alatta. A lakóknak gyakorlatilag mindenük odaveszett – Empalinak mindössze a rövidnadrágja maradt meg, amiben vécére indult -, de legalább az életük megmaradt.

Maláj falvakban gyakoriak az úgynevezett “közösségi házak”, amelyek hatalmas épületek, egyetlen nagy tetővel, de alatta sok kis szoba van a családoknak. Az épületben általában van egy közös konyha és egy közös helyiség is, viszont a közös mellékhelyiséget általában külön épületben helyezik el.