Szőlőritkaságok is találhatók Tarcalon

Bihari Zoltán (jobbra) bemutatta a szőlőfajtákat Koncz Ferencnek
Bihari Zoltán (jobbra) bemutatta a szőlőfajtákat Koncz Ferencnek - © Fotó: SFL
Tarcal – Értékelték a tavalyi évjáratot és érdekességek is elhangzottak.

Tokaj-hegyalján, a szőlősökben található termések meghatározó fajtája a Furmint, de számottevő mennyiségű a Hárslevelű és a Sárga Muskotály is, amit korábban Muscat Lunel néven emlegettek.

Fentieken kívül még három jellemzőnek tekinthető szőlőt említ a szakirodalom; a Kabart (Tarcal10), ami a Bouvier és Hárslevelű szőlők hibridje, a Zétát és a Kövérszőlőt. Ki gondolná, de ezektől a fajtáktól sokkal több található a történelmi borvidéken, ha máshol nem, a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. területein mindenképpen.

Bihari Zoltán ügyvezető a kutatóintézet tarcali székhelyén negyvenhét olyan fajtát mutatott be kedden az érdeklődő szőlészeknek és borászoknak, amelyek őshonosnak, évtizedek alatt végzett keresztezési munkáknak, klónozásoknak, kutatómunkáknak az eredményei. Az eseményen – amelyen részt vett Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője is – értékelték a tavalyi évjáratot, érdekességek hangzottak el a borvidék szőlészethez is köthető helytörténetéből, valamint a cég munkájáról.

ÉM-SFL


Kovács Eszter és Vincze Tamás a vasárnap szüretelt szőlőt hozták be
Hercegkút - Beindult az első szezon a borászati közösségi infrastruktúra programban. Tokaj-Hegyalján sokan tudnának megélni a szőlészetből és a borászatból, de sokaknak vagy nincs meg az ehhez szükséges tárolókapacitásuk, vagy hiányos a technológiai hátterük. Az ő segítségükre született meg a bor...

Fotó: JA
Tokaj - A hagyományos szőlőfeldolgozás egyik mozzanatát idézi néhai Veres Gyula Alpár alkotása, a Szőlőtaposó lányka, melyet még a 2014-es Szüreti Napokon adtak át. A bronzszobor Tokaj Főtere fölött, a hegyre felvezető régi főutcán a Hegyalja Borok Háza előtt áll. Zelenák István (képünkön) helytö...

Illusztráció
Tokaj-Hegyalja - Idegenforgalmi szempontból erős nyári szezon zárult Tokaj-Hegyalján. A hagyományos nedűk és az újfajta nyugati mintára készített borok mellett hegyek, erdők, tavak, folyók, gasztronómiai és kulturális ínyencségek vonzották a kikapcsolódni vágyókat a történelmi borvidék több telep...