Szolnoki hagyományőrző csata

12 ágyú, 180 gyalogos és 40 lovas huszár részvételével elevenítették fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának nyitó ütközetét, a szolnoki csatát.

A császári csapatok már a kezükben érezték a győzelmet, amikor a jobbszárnyon támadás érte őket. A magyar csapatok a meglepetés erejét kihasználva csatát nyertek, ezzel elindult a dicsőséges tavaszi hadjárat.

Éppen ezért volt meglepetésszerű a szolnoki csata, és ezért is győzhetett tulajdonképpen, mert meglepetésszerű volt és pillanatok alatt felőrölték az itt állomásozó Klager dandár csapatait – mondta a Független Hírügynökségnek Udovecz György a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértője.

A város már délelőtt tizenegy óra tájban a magyarok kezére került. Erre a győzelemre emlékeznek már tíz éve a hagyományőrzők Szolnokon. Annak ellenére, hogy a csata mindig ugyanaz, minden évben újat tudnak mutatni.

Itt mindig más a talaj, tavaly havas eső volt hóval, iszonyú mély talajjal, most jobb a talaj, jobban lehet mozgatni a tüzérséget, a lovasság sokkal nagyobb, látványosabb mozgásokat tud végezni, tehát soha nem lehet ugyanaz – mondta Vas László hagyományőrző parancsnok.

A 158 éve csaknem ugyanezen a napon lezajlott szolnoki csata az 1948-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának nyitó ütközete volt.Sporthírek