Szökni akartak a fővárosi gyermekotthonban gyújtogató lányok

Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Az eddigi vizsgálat szerint szándékosan gyújtott fel hét lány egy ágyat a fővárosi Kornis Klára Gyermekotthonban vasárnap, hogy a tűz miatt keletkező zűrzavarban elszökhessenek – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-t.

 

Szándékosságra utal az is, hogy a 14 és 18 év közötti fiatalok szombaton a poroltókészüléket kiürítették, feltehetően azért, hogy ezzel is akadályozzák a tűz oltását – közölte a Városháza. Mint írták, az intézményben kiépített tűzjelző rendszer azonban riasztott, a szolgálatban levő gyermekfelügyelő és a portaszolgálat pedig azonnal értesítette a tűzoltókat. A tájékoztatás szerint az ügyeletesek a gyerekeket időben kivitték az épületből, ezért személyi sérülés nem történt; az anyagi kár körülbelül másfél millió forint.

Kitértek arra is, hogy a tüzet okozó fiatalok elszöktek, azonban már vasárnap megtaláltak közülük hatot és visszavitték őket az otthonba. A kommunikációs igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: a rendőrség öt, a gyermekotthon pedig egy lányt talált meg.

Az intézményben speciális szükségletű, súlyos magatartási és beilleszkedési zavarokkal küzdő, drogfogyasztó, többségükben már különböző bűncselekményeket is elkövető lányokat nevelnek; az érintettet közül előzőleg többen tartósan szökésben voltak és néhány nappal előbb kerültek vissza az intézménybe.

Az üggyel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel azt közölte: a hét szökött lányból ötöt már megtaláltak, kettő hollétéről továbbra sincs tudomásuk. Sagyibó Melinda az ilyenkor szokásos eljárásról elmondta: eltűnés miatt körözést adnak ki a gyermekek ellen, és az általuk korábban többször látogatott területeket, címeket végigjárva indulnak a keresésükre.

A katasztrófavédelem hétvégén közölte: az épületben tíz gyermek, két nevelő és egy tanár tartózkodott, egyikük sem volt veszélyben, az épületet gyorsan kiürítették.

A BRFK tájékoztatása szerint a vélhetően szándékos gyújtogatás miatt a rendőrség közveszély okozás miatt indított eljárást, és vizsgálják a fiatal lányok felelősségét is.