Szőke Andrástól tanul Bioszentandrás

Akt.:
Szőke Andrástól tanul Bioszentandrás
Hernádszentandrás – Hernádszentandrás Önkormányzata által életre hívott és működtetetett Bioszentandrás programnak új segítője van.

Szőke András – a sokak számára Szőke kapitányként megismert személyiség – vállalta fel azt, hogy szakmai támogatást nyújt a programnak, a falunak. A Bioszentandrás program küldöttsége május közepén Taliándörögdön, Szőke Andrásnál vendégeskedett.
Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, a program ötletgazdája és kivitelezője arról beszélt, a kapcsolatfelvétel még őszre datálódik. Szőke András, aki nemcsak rendező, színész, stand-up humorista, hanem a vidék értékmentésének elkötelezett híve, a természetes gyógymódok, a gyógynövények mesterembere, egy Bioszentandrásról készült rádió interjú után figyelt fel az aprócska abaúji község különleges vállalkozására. A beszélgetéseket személyes ismerkedés követte, majd május 18 és 19-én a hernádszentandrási bio csapat Taliándörögdön tapasztalhatta meg, milyen sikereket és eredményeket ért a közösség teremtés és értékmentés során a lélekszámban és adottságokban hasonló kis Balaton felvidéki falucska.
Szőke András 1990 óta él Taliándörögdön, a helyi közösségi élet, kultúra meghatározójaként. A katolikus plébánossal, Illés Sándorral együtt egy rendhagyó helytörténeti múzeumot alakítottak ki, az Ősök Háza néven. Az eredetileg paplakként funkcionáló, de ma már nem lakott épületben gyűjtenek és rendszereznek a lakosság segítségével minden dokumentumot, emléket, ami a településsel kapcsolatos. Az Ősök házában működik a Tilos Rádió stúdiója is, hiszen 2007 óta Szőke András hétfőként újra műsort készít a Tilosban.
Üveges Gábor a taliándörögdi élményéről úgy fogalmazott: egy rendkívüli embert sikerült megismernie Szőke András személyében, aki elkötelezett a vidék képviseletében, a helyi hagyományokon alapuló kultúra, közösség újra élesztésében, megtartásában.
A bio csapat nemcsak a falu eredményeivel ismerkedhetett meg, hanem bepillantást nyerhetett Szőke András gyógynövény boszorkánykonyhájába is.  A gyűjtéstől, a szárításon át, a feldolgozásig, sok érdekes, értékes információkkal gazdagodtak.
A kapcsolat Szőke András és Bioszentandrás között tovább folytatódik. Szőke András várhatóan június első hetében érkezik Hernádszentandrásra, ahol közösen egy úgynevezett állapot felmérésbe kezdenek, hogy a meg lévő értékekre alapozva határozzák meg a tovább lépési stratégiát.