Szócska: számos beteg választott magának másik intézményt a rövidebb várólista miatt

Budapest, 2012. október 9., kedd (MTI) – A július elseje óta nyilvános, országos intézményi várólista rendszernek megvannak az eredményei, például ennek köszönhetően már számos beteg választott magának másik intézményt, a rövidebb várólista miatt – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden, a kormány honlapjára felkerült interjúban.

A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy “immár negyed éve gyomlálgatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a nyilvánossá tett várólistákat”, de lényegesen mégsem rövidültek. A cikk szerint a legtöbbet az implantátumos, drága eszközöket igénylő műtétekre kell várakozni. A csípő-, térd- és gerincproblémákkal küszködőknek akár éveket is kell várniuk. Az elmúlt negyedévben 127 ezren kerültek fel a várólistákra, és 53 ezer várólistás beteg kapott ellátást.

Szócska Miklós kifejtette: az ellátórendszer újraszervezésének időpontjától, július elsejétől működik “élesben” az országosan szervezett és koordinált intézményi várólista-rendszer. Ennek első eredményeként már számos beteg élt azzal a lehetőséggel, hogy a várólisták ismeretében, olyan intézményt választott a számára szükséges beavatkozás elvégzésére, ahol rövidebb volt a lista, mint ahová egyébként ment volna, vagy ahová beutalták.

A másik komoly eredmény az országos ellenőrzés, amivel biztosítani tudják a transzprarenciát és az igazságosságot, hogy mindenki egyforma információk alapján tudja meghozni a döntéseit – tette hozzá az államtitkár.

Az országosan kezelt várólista rendszertől közép- és hosszútávon azt várják, hogy a beutalási rend kiigazításával együtt képesek lesznek csökkenteni azt a várakozási időt, amíg a betegek ellátáshoz jutnak – emelte ki az államtitkár, megjegyezve, hogy bár számos intézmény még “tisztítja” ezeket a várólistákat, meggyőződése, hogy következetes munkával el fogják érni a várt eredményt.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “a rendszer legfontosabb hosszú távú célja a transzparencia biztosítása, a betegek, az érintettek és minden érdeklődő számára a folyamatos tájékoztatás lehetőségének, a sorrendiség elvének biztosítása, és nem utolsó sorban kapacitáselosztással és egyéb eszközökkel a várólisták csökkentése”.

Mindezek érdekében újra meghatározzák a kórházak feladatait. Az intézetek által jelentett várólistákat az OEP vezeti, “amely segíti a betegek térségen belüli ellátásának szervezését is” – tették hozzá. Az államtitkárság közleménye szerint az OEP jelenleg is a várólista nyilvántartási rendszer továbbfejlesztését készíti elő.

– MTI –