Szócska: "nekünk menet közben kell újraéleszteni a futás közben megdöglött lovat"

Országjáró körútja negyedik napján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tárgyalt az ellátórendszer korszerűsítésének elveiről Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban a megbeszélés után doorstep sajtótájékoztatón az államtitkár kérdésekre válaszolva elmondta: intézmény, gyógyhely nem szűnik meg, de átalakulhat, funkciót válthat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az egészségügyi holding létrehozásával az integráció útjára léptek, az együttműködésben rejlő tartalékokat elkezdték mozgósítani – mondta az államtitkár. Hozzátette: az országjárás egyik célja, hogy a létező jó gyakorlatot általánossá tegyék.

Szócska Miklós szerint óriási pénzkivonás történt az előző években az egészségügyből: 2007-ben a nemzeti össztermék (GDP) 5,5 százalékát fordították egészségügyi közkiadásokra, ez jelenleg 4,3 százalék. A 2011-es költségvetés a 2010-eshez képest 1 havi többlettel számol. Ettől azt várják, hogy csökken az adósságállomány és nem lesz mindennapos túlélési kényszer az intézményekben.

Az ország egészét tekintve a sürgősségi ellátásban maradtak még fehér foltok, amelyeket be kell tölteni – közölte az államtitkár. A megoldást a sürgősségi akadémia felállításában látja, amely keretet biztosíthatna a gyakorlati munkában résztvevők és a képzőhelyek együttműködésének. Szócska Miklós kiemelte: a sürgősségi ellátás a legizgalmasabb oktatási területe mind a szakdolgozó-, mind az orvosképzésnek. Az egyetemek nagyon jó együttműködést alakítottak ki a mentőszolgálattal, ezt a jövőben általánosan fejlesztendő gyakorlattá szeretnék tenni.

“Rendszerstratégia nélküli, zűrzavaros helyzetet örököltünk meg, amelynek minden elemét a képzéstől az intézményi modellig újra kell gondolni. A mentőszolgálatos kollégák szavajárásával élve: nekünk menet közben kell újraéleszteni a futás közben megdöglött lovat” – jelentette ki az államtitkár.