Szócska: Egy év van az egészségügy átalakítására

Egy év van az egészségügy átalakítására, átrendezésére – mondta Szócska Miklós a Világgazdaság csütörtöki egészségügyi konferenciáján. Az egészségügyért felelős államtitkár főbb vonalaiban felvázolta ennek az átalakításnak az alapelveit.

Egyebek között arról beszélt, hogy felállítanák az állami egészségügyi fejlesztési központokat, erősítenék az alapellátást, tervezhetővé tennék a szakellátást és hatékonyabbá a betegutakat, illetve fokozatosan átalakítanák a finanszírozási rendszert.

Az állami fejlesztési központokról az államtitkár azt mondta: egy-egy ilyen központ körülbelül három megye, 1,1 millió lakos egészségügyi ellátását érintené. Ezek a központok felelnének pénzügyileg és szakmailag is a területek egészségügyi integrációjáért. Kérdésre válaszolva hozzátette: a központok felállítása még az idén megkezdődik.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre a sürgősségi ellátásra több pénz jut. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a büdzséből több milliárd forinttal többet kap, ezen kívül a terület szakemberhiányát is orvosolni kívánják, például egy Sürgősségi Akadémia felállításával. Hozzátette: az OMSZ-ről levált, magánkézbe került betegszállítás területén egységes irányítási és ellenőrzési rendszert kívánnak bevezetni.

Az eü-dolgozók helyzetének stabilizálásáról

Az egészségügyi dolgozók helyzetének stabilizálása a legfontosabb rövidtávú cél – mondta az államtitkár. Ehhez kiszámítható jövőkép kell, megfelelő képzésre és ösztönzőkre van szükség. A gyógyszerellátásnál is büntetés helyett a motiválásra kell tenni a hangsúlyt – utalt Szócska Miklós a korábbi “korbácsrendeletre”. A patikaalapítás tervezett szigorúbb szabályozásáról pedig azt mondta az államtitkár: a jövő héten tárgyalnak az érintettekkel.

A bkonszolidációjáról Szócska Miklós azt mondta: elkészültek a felosztási elvek, amelyek alapján eldől, hogy melyik intézmény mennyi pénzt kaphat. A konszolidációnak több feltétele is van, így például az adatjelentés, a konszolidációs terv elkészítése. Hozzátette: abban az esetben, ha az intézmény felelőtlenül gazdálkodott, az állam beavatkozik.

A konferencia szünetében tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: nem került le a napirendről a kötelező kamarai tagság visszaállítása. Sőt, várhatóan még az idén benyújtják az erről szóló törvénytervezetet. Az otthonszülés szabályozásáról Szócska Miklós azt mondta: már valamennyi, a témában érintett szervezettel leült egyeztetni, és jó esély van arra, hogy még az év végéig kidolgozzák a szabályozás részleteit.
– Független Hírügynökség –