Szociális védőháló a román vendégmunkások gyermekeinek

A külföldön dolgozó románok otthon nevelkedő gyermekinek védelmére különleges intézkedéseket hozott szerdán a bukaresti kormány. A rendelettel a többnyire rokonoknál hagyott gyerekek elhanyagolását akarják megelőzni, miután voltak már intő jelek.

A 22 miliós Romániának több mint kétmillió állampolgára dolgozik külföldön. Az országos gyermekjogvédelmi hatóság adatai szerint jelenleg csaknem negyvenezerre rúg azoknak a kiskorúaknak a száma, akik szülői felügyelet nélkül élnek. Közülük több mint 36 ezer gyermeket nagyszülők vagy más közeli rokonok nevelnek, több mint kétezret a szakhatóság megfigyelése alá vontak, mintegy háromszázat pedig állami gondozásba helyeztek.

A külföldön dolgozó szülők Romániában hagyott gyermekei körében hatványozottan jelentkeznek magatartásbeli zavarok, iskolakerülés, bűnözés. A problémára tavaly figyelt fel a román társadalom, amikor az ország keleti részében fekvő Iasi (jás) megyében egy tizenegy éves kisfiú öngyilkos lett, mivel nem tudta feldolgozni külföldön dolgozó édesanyja hiányát. Hasonló tragédia történt március elején Dél-Erdélyben, ahol egy nyolcéves kisfiú akasztotta fel magát, ugyancsak édesanyja huzamos távolléte miatt.

A szerdán elfogadott kormányrendeletben speciális szolgáltatásokról, információs központok és közösségi tanácsadó irodák létrehozásáról határoztak.