Szociális térítési díjak: módosítást kérnek

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Debrecen – Törvénymódosítást kezdeményez Debrecen városa annak érdekében, hogy az önkormányzatok a jelenlegihez képest alacsonyabb térítési díjakat állapíthassanak meg az önkormányzati fenntartású szociális intézményekben – mondta Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere.

A térítési díjak egy tavaly év végi törvénymódosítás után emelkedtek “brutális” mértékben, Debrecenben például egy nyugdíjasotthonban az eddigi havi 36.600 forint helyett az új szabályozás nyomán több mint 70 ezer forint lenne a díjazás, emelt szintű ellátást nyújtó intézetben pedig 50 ezer helyett 125 ezer forint – mondta Kósa Lajos.

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy csak azok vehetnék igénybe a különböző ellátásokat, akik ennyi pénzt tudnak fizetni, egyéni kérelmek alapján ugyanis az intézményvezetők a korábbiaknak megfelelően most is csökkenthetnék a díj mértéket.

Kósa Lajos szerint viszont az új számítási módszer köveztkezménye az lesz, hogy a szociális intézmények ellátását igénybe vevők 90 százalékának kell majd igényelni az egyéni elbírálást.

A debreceni önkormányzat, felterjesztési jogával élve azt kezdeményezte, hogy módosítsák a hatályos törvényt úgy, hogy az újonnan megállapítottól kevesebb díjat is megállapíthassanak az önkormányzatok.

A javaslat nem növelné a központi kiadásokat, mert nem kezdeményezi az állami támogatás növelését, azok után ugyanis, akik a megállapítottnál kevesebbet fizetnek a különböző ellátásokért, továbbra is a fenntartó önkormányzat fizetné ki a hiányzó különbözetet, de kevesebb embernek kellene egyéni kérelmet benyújtania a díjcsökkentésre.

A kormánynak 30 napja van a javaslat megválaszolására.