Szociális ellátások Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – A szociális tárgyú jogszabályváltozások miatt 2015. március 1-jétől a szociális ellátórendszer jelentősen átalakult.

A jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátása – foglalkoztatást helyettesítő támogatás, rendszeres szociális segély – a járási hivatal hatáskörébe került.

Az aktív korúak ellátása keretében márciustól a járási hivatal kétféle ellátási típust állapíthat meg, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást.

Szintén március 1-jétől a lakásfenntartási támogatásra, az adósságkezelési szolgáltatásra, a méltányossági közgyógyellátásra, illetve a méltányossági ápolási díjra vonatkozó szabályok kikerültek a szociális törvényből.

E célokra az önkormányzatoknak települési támogatás nyújtására van lehetőségük, az önkormányzati segély helyett pedig – kötelező ellátásként – a rendkívüli települési támogatás lépett be. A módosítások következtében új helyi rendeletet fogadott el a képviselő-testület. Ennek előkészítése során arra törekedtek a Polgármesteri Hivatal munkatársai, hogy a jogszabályváltozások alapvetően ne befolyásolják a támogatottak körét és a támogatás mértékét.

ÉM