Szobrot kapott Ladány leghíresebb festője

Szobrot kapott Ladány leghíresebb festője
Tiszaladány – Bár sokáig élt a fővárosban, mindig is tiszaladányinak tartotta magát Győri Elek festőművész, aki a településen látta meg a napvilágot 1905-ben, és már több mint fél évszázada, 1957-ben hunyt el.

Tiszaladányban a mai napig őrzik a naiv festő emlékét, aki gyári munkásból vált először autodidakta művésszé, majd később az akadémiát is elvégezte. Mostantól már nem csupán a település faluháza örökíti meg Győri Elek nevét, de az épület bejáratánál, annak részeként egy portrészobrot is kapott, Makoldi Sándor alkotását, aki személyesen is jelen volt az avatón.

– Amikor a Győri Elek Faluház terveit láttam, azon már szerepelt a szobor helye is, bár sokáig nem hittem volna, hogy ez tényleg meg is fog majd valósulni – mondta az avatón dr. Liszkai Ferenc, Tiszaladány polgármestere. – Ezzel az alkotással vált teljessé maga a faluház, és ez nem csupán egy átlagos szobor­avatás, hanem Tiszaladány első köztéri szobrát avatjuk fel.

Győri Elek pályáját Szepesi Béla grafikusművész rajzolta fel beszédében, aki egyebek mellett elmondta, sokan talán nem tudják, de az az alkotótábor, amelyet Győri Elek Tiszaladányban a népi írókkal együtt létrehozott, egyúttal elődje volt annak az alkotó együttműködésnek, amelyet ma Tokaji Írótáborként ismerünk.

– Győri Elek naiv festő volt. Munkáiban végig törekedett arra, hogy a képeken szereplő alakok egyéniségét, az emberi sorsok sokszínűségét is megmutassa – mondta Szepesi Béla.

– ÉM-BG –