Friss hírek

2009.01.06. 19:24

Halva született baba Szombathelyen - a szülők szerint a kórház hibázott

<p>Szülőfájások közepette, gyalog küldtek át a szakrendelésről a szülészetre Szombathelyen egy nőt, akinél ráadásul koraszülés veszélyét állapították meg. A szülészeten az anya állítása szerint későn vették észre, hogy a babának nincs szívhangja. Az újszülött már nem élt, amikor császármetszéssel világra segítették. Az eset még tavaly májusban történt, de a szülőket úgy megviselték a történtek, hogy csak most fordultak a nyilvánossághoz. A kórház szerint nem történt mulasztás, a baba halálát előre nem látható komplikáció okozta. Az ügyet az Egészségbiztosítási Felügyelet is vizsgálja.</p>

Tavaly május 16-án jelentkezett terhesgondozásra a szombathelyi Markusovszky Kórház szakrendelésén Horváth Rudolfné. Az asszonynak két héttel korábban azt mondták, hogy terhessége 29. hetében van, ekkor azonban már azt, hogy a 35.-ben - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának az apa, Horváth Rudolf. A nő ekkor már veszélyeztetett terhes volt. A szakrendelésen megállapították, hogy a koraszülés veszélye áll fenn, majd gyalog átküldték az asszonyt a száz méterre lévő szülészetre. Ott az anya elmondása szerint hosszú időre magára hagyták. Az egyik szülésznő később észrevette, hogy a magzatnak nincs szívhangja, ezt azonban csak akkor közölte az orvossal, amikor az visszaért az osztályra. A szülők beszámolója szerint ekkor az orvos trágár szavakkal felelősségre vonta a szülésznőt, hogy miért nem értesítette korábban, majd maga is megbizonyosodott róla, hogy nincs szívhang és közölte, hogy valószínűleg elveszítik a gyereket. Az anyát rögtön megcsászározták, de a baba már hal! ott volt, mikor világra segítették.

Lendvai Rezső, a kórház betegjogi képviselője a Független Hírügynökségnek azt mondta: ha csak egy is bebizonyosodik a szülők állításaiból, akkor az foglalkozás körében elkövetetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés.

A szülők a gyász miatti fájdalmukban csak szeptemberben fordultak a kórházhoz, és levélben kértek magyarázatot. A kórház válaszában azt közölte, hogy a kóros állapot jelentkezésekor haladéktalanul megtörtént a szakszerű orvosi beavatkozás. Vizsgálatuk azt állapította meg, hogy a méhlepény idő előtti leválása okozott olyan súlyos komplikációt, amely a magzat elvesztéséhez vezetett.

Az ügyről októberben szerzett tudomást az Egészségbiztosítási Felügyelet, és azonnal vizsgálatot rendelt el - mondta a Független Hírügynökségnek Pálinkás Ágnes, a felügyelet szóvivője. A héten várható az első szakértői jelentés.

A Független Hírügynökség kereste a szombathelyi Markusovszky Kórház elnök-vezérigazgatóját is, de ő azt mondta, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!