Szobánként tévé és adó – lehet fizetni

Aranybika Hotel
Aranybika Hotel
Debrecen – Április elsejétől üzemben tartási díjat kell fizetniük a televíziók után az idegenforgalmi vállalkozásoknak. Készülékenként 967 forintot, nyilvános helyeken pedig ennek háromszorosát, azaz 2901 forintot.

Április elsejétől üzemben tartási díjat kell fizetniük a televíziók után az idegenforgalmi vállalkozásoknak. Készülékenként 967 forintot, nyilvános helyeken pedig ennek háromszorosát, azaz 2901 forintot. A szállodák negyven százalék kedvezményt kapnak, mivel a statisztikák szerint átlagosan hatvan százalékos kihasználtsággal működnek.

Nem hárítják át

– Összesen 242 szobánk van, mindegyik tévével – mondja Szarvas Éva, a hajdúszoboszlói Cívis Hotel Délibáb igazgatója. – Nem hárítjuk át a vendégekre az új díjtételt később sem, de nem is tudnák, hiszen június végéig ki vannak adva a szobáink, a szerződésekben rögzítettük az árakat. Egyszerűen ki kell gazdálkodnunk. A költségek évek óta folyamatosan nőnek, idén például 13 százalékkal magasabbak a tavalyinál.

Érzékenyen érinti a változás a 205 szobás Cívis Grand Hotel Aranybikát is, ahol szintén a szolgáltató kénytelen lenyelni az emelést. Kiss Tibor igazgató egyébként – mint mondta – egyetért a Magyar Szállodaszövetség titkárával, aki szerint az ágazat a környező országokhoz képest már így is túladóztatott.

Kiszámíthatatlanság

– Nagyon sajnálom, hogy a szakma képviselői eredménytelenül lobbiztak az üzembentartási díj bevezetése ellen, ami természetesen nekünk is rosszul jön – jegyzi meg a 170 szobás Hotel Silver Hajdúszoboszló igazgatója, Kabály Zsolt. – A kihasználtságot figyelembe véve szobánként, éjszakánként 500-600 forinttal kellene többet kérnünk ha át akarnánk hárítani vendégeinkre a többletköltséget, de nem tesszük, az egyéb szolgáltatásokon keresztül próbáljuk ezt ellensúlyozni. Különösen problémás, hogy év közben változtatnak és nem hagytak időt a felkészülésre. Már most a jövő évi árakról érdeklődnek a partnereink, fontos lenne a kiszámíthatóság.

A hatvan százalékos átlagos kihasználtság nagyjából fedi a valóságot a 106 szobával működő Hunguest Hotel Nagyerdőnél. Darvasi László igazgató szintén úgy véli, hogy év közben nem tisztességes és nem is megvalósítható az emelés a lekötött, visszaigazolt szerződések miatt, ráadásul a vendégek árérzékenyek. Az árakat előre kiadták jövő ilyenkorig, azok katalógusokban, utazási irodák ajánlataiban és megkötött szerződésekben szerepelnek, menet közben nem térhetnek el tőle. Tavaly ősszel az étkezés áfáját emelték év közben, jegyezte meg a szállodai szakember.