Színpadra „vágynak” eleink

Kisvárda – Ha csupán a vár históriáját tekintjük, akkor bőven találunk irodalmi feldolgozásra alkalmas drámai eseményeket.

Egy-egy híres épülethez, illetve a benne egykoron lakókhoz kapcsolódó történeteket feldolgozva – a drámaírók révén – hazánk számos települése „bekerült” már a színházakba.

Kisvárdán is tettek már erre – igaz, utóbb kiderült: bátortalan – kísérletet 1999-ben és 2000-ben. Nevezetesen, a Várszínház és a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja a magyar államalapítás 1000. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett drámaírására. De mindhiába! – Pedig, ha csak a vár históriáját tekintjük: bőven találunk drámai eseményeket – hangsúlyozta Szivák Gáborkönyvtárigazgató.

Harang a kútban

– A téma kapcsán feltétlenül meg kell említeni: az első magyar verselő nő, Telegdy Kata a XVI. században a várban forgatta tollát – kezdte el sorolni a direktor, majd hozzátette:

– Folytathatnánk az irodalmi vonalat az 1600-1607-es évekkel Nyári Pál és felesége, Várday Kata levelezésével. Az egy híján félszáz levélből (amelyek 1975-ben nyomtatásban is megjelentek) fontos dolgokat megtudhatunk Kisvárda múltjáról, a két jelentős főúri személyiség mindennapjairól.

De ugyanilyen jelentőségű az történet is, amely a Nyírbátorban 1731-ben megépíttetett Passió-oltárhoz, illetve a vár kútjához kapcsolódik. Az oltárt ugyanis Krucsay János várdai várkapitány építtette engesztelésül felesége lefejezéséért. Tolvaj Borbálát 1727-ben végezték ki állítólagos hűtlenségéért. A nő fejét a várkútba dobták, s amikor megszólalt a várharang, a várúr felesége hangját halotta ki a harangszóból. Ezért aztán a harangot is a kútba dobatta.

– A kurucok kora és a függetlenségi harcok – a dicsőséges felemelkedés és a bukás is – nyomon követhető a vár történelmében. II. Rákóczi Ferenc például négy alkalommal fordult meg Kisvárdán, ahol két ízben seregszemlét tartott. Talán meg lehetne próbálkozni ismét egy drámaírói pályázattal. Erre ragyogó alkalmat kínál(na) a 2008-ban huszadik alkalommal megrendezendő Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja.

– Kovács Bertalan –