Színházi Fesztivál is lesz idén a Szigeten

Összesen 35 hazai és nemzetközi színházi előadás, több mint egy tucat múzeum kínálata, valamint esténként komolyzenei-és irodalmi programok is várják a Sziget Fesztivál látogatóit augusztus 12-és 18-a között. Mások mellett, ebben az évben fellép a hajógyári-szigeten a Svéd Királyi Balett szólótáncosainak társulata és a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház csapata is – tájékoztatta a Független Hírügynökséget pénteken Vető Viktória, a Sziget Fesztivál sajtófőnöke.

A 16. Sziget Fesztiválon naponta hét kortárs színházi előadást nézhet meg a közönség. A TÁP Színház idén ismét megnyitja az Egyperces Színházat, ahol egy szerencsés néző egy exkluzív egy perces előadásban részesül. A Békés Megyei Jókai Színház mellett működő Színitanház is ellátogat a szigetre. A fiatal színitanodások azt mutatják be, hogy épül fel egy színházi produkció.

A Színházi fesztivál keretében lép fel az 1959-ben alapított Danza Contemporánea de Cuba és a Stockholm 59° North, amely a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes. A szervezők ígérete szerint a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház A falu lelke című előadása az ínyenc (báb)színház-rajongóknak is maradandó élményt nyújt majd.

A fesztivál ideje alatt a közönség megnézheti többek között Jordi Cortés és Damián Muńoz Márai Sándor “A gyertyák csonkig égnek” című regénye nyomán készült koreográfiáját, és a 10 éves Baltazár Színház bemutatóját Kőválasz címmel. Az utolsó napon a közönség megnézheti az egyik legígéretesebb fiatal koreográfusnak tartott, Hofesh Shechter deGENERATION című előadását.

A svájci Georg Traber munkáiból két különleges előadást láthatnak a nézők, a térspecifikus installáció-performanszt Heinz Baut címmel, valamint egy ősi hagyomány cirkuszi átiratát Hikohki Gumo címmel. Az Egyesült Királyságból érkezett Motionhouse akrobatikus Chaser című produkcióját kétszer is bemutatják. A Vándor Vurstli ebben az évben idén is bábos és utcaszínházi produkciókkal várja a közönséget. A helyszínen, a fesztivál minden napján, a Vurstli új és régi játékaival bárki próbára teheti ügyességét, készíthet magáról emlékképet, vagy saját gyártású képeslapot, kipróbálhat a mindenféle zsonglőr és cirkuszi eszközt, egyensúlyozó kelléket.

Az idei évben először fogadja a látogatókat a Múzeumi Negyed, ahol a Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Terror Háza Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum várja az érdeklődőket a kihelyezett programjaival.

A hatodik éve működő Octopus Összművészeti Helyszínen irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programok tucatjait rendezik meg. Lesz például Éneklő Óriásszobor: az Octopus közepén felállított hatalmas Willendorfi Vénusz naponta ötször “megszólal”. Öt különböző korú nő, különböző hangulatú dalban érzékelteti korát és az idő múlását.

Ezen a helyszínen fotókiállítással is várják a látogatókat. Peter Sanders, nemzetközi hírű, iszlám hitre áttért brit fotográfus képeit állítják ki. Az idei már a nyolcadik olyan Sziget, ahol éjjel andalító barokk muzsikát hallgathatnak a szigetlakók. Esténként a Capriccio Kamarazenekar fiatal muzsikusai, kora délután pedig a Zeneakadémia hallgatói mutatkoznak be.

Az irodalmi programok ebben az évben a nemzetköziség jegyében telnek a Szigeten. A kétnyelvű felolvasó és beszélgető estek alatt magyarul, németül és angolul is elhangoznak magyar és külföldi szerzők művei.

A 16. Sziget Fesztivált augusztus 12-és 18-a között rendezik meg. A Sziget mínusz első napján legendás magyar zenészek egy 70-80 dalból álló, hét órás monstre-koncertet adnak a Magyar Dal ünnepén, a nulladik napon pedig az Iron Maiden lép fel. A Sziget hivatalos napjain a magyar évonal mellett igazi nagyágyúk is koncerteznek majd a Hajógyári-sziget különböző színpadain, például az R.E.M., a Jamiroquai, a Sex Pistols, a Kaiser Chiefs, Alanis Morissette, a Transglobal Underground vagy például az Apocalyptica. A Sziget a tavalyi büdzséhez hasonlóan idén is 2,65 milliárd forintból fog gazdálkozni.