Színház fényből, sötétből és mozgásból

Aki nyitott a hagyományostól eltérő látványra, és képes belépni a varázslat világába, élvezni fogja a prágai Image Theatre előadását március 17-én a Művészetek Házában, Alexander Cihar művészeti vezető ajánlásával.  Az Image Theatre-ról [.pdf – 18KB]

ÉM: Mi lesz a miskolci előadásuk címe?
Alexander Cihar: Az előadás címe Kaleidoscope. Egy kis gyűjtemény az Image Theatre múltbéli, és jelenlegi munkáiból, melyben tánc és színházi jelenetek egyaránt megtalálhatóak.

ÉM: A látványon túl mit mond a közönségnek az előadás?
AlexanderCihar: Jogos a kérdés. Elsődlegesen ez az előadás a vizualitásra épít. Törekvésünk, hogy fejlesszük a nézők képzelőerejét, köszönhetően a táncosok rendkívüli mozgásának. A közönség számára lehetővé teszi, hogy saját szemszögéből kövesse végig az előadást. De természetesen munkánk miértjének alapja a közönség szórakoztatása.
ÉM: Cirkuszi vagy inkább színházi produkcióról van szó?
AlexanderCihar: Egyértelműen színház.
ÉM: Kiknek ajánlja az előadást?
AlexanderCihar: Mindenkinek, aki szereti a játékosságot, a táncot, a pantomimet és a színházi hatásokat, vagy aki egyszerűen csak szórakozásra, kikapcsolódásra vágyik és nyitott a hagyományostól eltérő látványra, és képes belépni a varázslat világába.   
ÉM: Milyen technikával érik el a különleges látványt?
AlexanderCihar: Az előadás az úgynevezett „fekete színház” technikával készül, modern tánc, mozgásszínház és pantomim. A fekete színház technológia alapja, hogy a fekete szín láthatatlan a fekete háttérben és ez teszi lehetővé, hogy csak a mozgás legyen látható és a színészek, táncosok és a kellékek láthatatlanok legyenek ez idő alatt.
ÉM: Mennyi próbát, gyakorlást igényel egy-egy produkció?
AlexanderCihar: Általában 1-2 évig készülünk egy új produkcióra. Négy részre oszlik ez az időszak:dramaturgia (új téma keresése, forgatókönyv megírása), az eszközök kiválasztása, (jelmez, zeneírás), próbák, premier. Azonban a bemutató után sem ér véget a munka. A visszajelzések alapján kivágunk vagy hozzáadunk részeket. És a munka igazán csak akkor fejeződik be, ha az előadás lekerült a repertoárról.

 Az Image Theatre-ról [.pdf – 18KB]