Szmolenszki légikatasztrófa: az orosz félre hárítaná a felelősséget Kaczynski pártjának saját jelentése

Varsó  (MTI) – Oroszországra hárítja a fő felelősséget a lengyel kormánygép 2010. április 10-i, szmolenszki katasztrófájáért a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt “saját” vizsgálati jelentése.

A “fehér könyv”, vagyis a pártjelentés első részét szerdán hozta nyilvánosságra Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök pártja. Az oroszországi Szmolenszk mellett, leszállás közben, sűrű ködben lezuhant gépen életét vesztette a pártelnök ikertestvére, Lech Kaczynski akkori államfő és a többi 95 utas, köztük politikai, katonai, egyházi vezetők, jeles közéleti személyiségek.
    A 160 oldalas anyag – mint a PiS parlamenti vizsgálóbizottságának vezetője, Antoni Macierewicz szerdai varsói sajtóértekezletén elmondta – elsősorban a küldöttség katyni (Katiny) látogatásának előkészítésére és a katasztrófát követő kormányzati intézkedésekre vonatkozóan tartalmaz tényeket és megállapításokat. A következtetések levonása a pártjelentés két hónap múlva esedékes második részére marad.
    A fehér könyv az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) januári jelentésének ellensúlya kíván lenni. Az orosz vizsgálat a katasztrófáért nagyrészt a lengyel felet tette felelőssé. A hivatalos lengyel kormányzati vizsgálat a napokban készült el, de a nyilvánosságra hozatallal megvárják az idegen nyelvű fordításokat.
    A PiS párt “fehér könyve” egyebek között elmarasztalja az oroszokat a Szevernij katonai repülőtér silány állapotáért, végzetesen rossz megvilágításáért. Emellett azt állítja, hogy a lengyel pilóták a repülőtérről hibás térképeket kaptak az orosz légiirányítóktól, akik téves adatokat adtak meg nekik, amelyekből a lengyelek azt gondolhatták, hogy minden rendben van.