Szmogveszély alakult ki Miskolcon

Eger, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok – A Búza téren üzemelő automatikus mérőállomáson február 2-án elérte a riasztási értéket, február 3-án pedig meghaladta a tájékoztatási értéket a szálló por koncentrációja Miskolcon – közölte a Független Hírügynökséggel Veres László a városháza szóvivője. A borsodi megyeszékhely egy másik pontján, a Lavotta úton szintén tájékoztatási érték feletti adatokat mértek.

A meteorológiai szolgálat elõrejelzése alapján a légszennyezõ anyagok koncentrációja az elõzõ napokhoz képest lényegesen nem változik, a levegõminõség kismértékû javulása csak a hétvégén valószínû. A miskolci polgármesteri hivatal arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében lehetõség szerint mellõzzék a személygépjármûvek (fõként dízel üzemûek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetõség szerint kerüljék a szénnel, vagy fával történõ tüzelést, valamint a porképzõdéssel járó tevékenységet.

Az országos légszennyezettségi mérõhálózat adatai alapján csütörtökön a régió több városában, például Kazincbarcikán is magasabb a szálló por koncentrációja, mint kellene, Putnokon pedig erõsen szennyezett értéket mutat. Egerben azonban az egészségügyi és tájékoztatási határérték alatt maradt ez az érték.