Szmogriadó Miskolcon!

Szmogriadó Miskolcon!
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a riasztási küszöbértéket a Búza téren, valamint a tájékoztatási küszöbértéket a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon az alábbi időpontokban, így a fennáll a 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet szerinti szmogriadó tájékoztatási fokozat. Dr. Kriza Ákos közleménye

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a riasztási küszöbértéket a Búza téren, valamint a tájékoztatási küszöbértéket a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomásokon az alábbi időpontokban, így a fennáll a 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet szerinti szmogriadó tájékoztatási fokozat:


Légszennyező anyag [CAS szám]

Tájékoztatási küszöbérték [mg/m3]

Riasztási küszöbérték [mg/m3]

Szálló por (PM10)

75 mg/m3két egymást követő napon

100mg/m3két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várhatóBúza téri monitor állomás:

Dátum

Mért érték [mg/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.11.02.

126,2

12,6%

2010.11.03.

126,7

12,7%Lavotta úti monitor állomás:

Dátum

Mért érték [mg/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.11.02.

86,1

14,8%

2010.11.03.

83,4

11,2%

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel/fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését! Az avar és kerti hulladékok égetése a kedvezőtlen levegő minőségi adatok miatt tilos!


Az OMSZ következő napokra vonatkozó előrejelzése

BAZ megye térségében marad az enyhe, egyre szelesebb, részben felhős, részben napos, vasárnapig száraz idő. A szél sebessége csütörtökön napközben egyre többfelé megerősödik (35-50 km/h), helyenként viharos (55-65 km/h) széllökések is várhatók. Éjszakára kissé mérséklődik a légmozgás, de még így is várhatók erős (35-45 km/h) széllökések. Pénteken napközben ismét erősödik a légmozgás, helyenként viharos (55-65 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

Tendencia a következő 2 napra (2010.11.05.-2010.11.06.):

A légszennyező  anyagok koncentrációja az előző napokhoz képest várhatóan csökken.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező 1-2 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Miskolc internetes honlapon tájékozódhatnak.


Szmog Miskolcon: túl a riasztási értéken

eszak | 2010.11.04 16:52
Miskolc – Autó helyett busszal vagy villamossal, esetleg gyalog közlekedjünk.

Szmoghelyzet Kazincbarcikán

boon | 2010.11.04 12:07
Kazincbarcika – Kazincbarcika város területén – az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint – a levegőben mért szállópor szennyezettség az elmúlt napokban (október 31-től) jelentősen megemelkedett. A szállópor koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket és a tájékoztatási küszöbértéket is.

Nő a levegő szálló por szennyezettsége

fuggetlen | 2010.11.03 13:45
Budapest, Miskolc, Nyíregyháza – Több magyar városban, köztük Budapesten is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a levegő szálló por szennyezettsége – tájékoztatott szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint nem várható jelentős változás a következő napok időjárásában, vagyis az érték továbbra is magas marad.