Szmogriadó lehet a hétvégén Miskolcon

Szmogriadó lehet a hétvégén Miskolcon
Miskolc – Ha pénteken mért értékek is meghaladják a riasztási küszöbértékeket, abban az esetben riasztási fokozat bejelentésére és az annak megfelelő intézkedések elrendelésére kerül sor Miskolcon.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúton is értesíti a lakosságot, hogy a szálló por (PM10) koncentráció a Miskolc, Búza téren és a Lavotta úton üzemelő automatikus mérőállomásokon február 4-én (csütörtökön) meghaladta a riasztási értéket a következő táblázat szerint:

 

Légszennyező anyag [CAS szám]

Riasztási küszöbérték [µg/m3]

Szálló por (PM10)

100 µg/m3 két egymást követő napon

 

Búza téri monitor állomás:

 

Dátum

Mért érték [µg/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.02.03.

86,6

15,5

2010.02.04

147,9

47,9

 

A Lavotta úti monitor állomás:

 

Dátum

Mért érték [µg/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.02.03.

88,4

17,9

2010.02.04

141,5

41,5

 

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben a február 5-én (pénteken) mért értékek is meghaladják a riasztási küszöbértékeket, abban az esetben riasztási fokozat bejelentésére és az annak megfelelő intézkedések elrendelésére kerül sor!

 

Az OMSZ következő napokra vonatkozó előrejelzése:

 

A következő napokban egy mediterrán ciklon hatására időjárásunkban némi változás várható, kissé enyhül a hideg és több lesz a felhő fölöttünk, időnként megélénkül a keleti szél. Szombat délután egy csapadékzóna éri el térségünket, így hétfő reggelig számíthatunk havazásra is.

 

Szombaton borult lesz az ég, főleg délutántól várható kisebb havazás és időnként megélénkül a keleti szél. Vasárnap borult idő valószínű, havazás várható, a csapadék mennyisége 2 és 5 mm között valószínű, időnként megélénkül a keleti szél. Hétfőn borult lesz az ég, eleinte még lehet kisebb havazás, mérsékelt marad a légmozgás. Kedden változóan felhős lesz az ég, csapadék nem várható, mérsékelt marad a légmozgás.

 

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező 1-2 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, hogy lehetőleg mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Miskolc egész területén – lehetőség szerint – mérsékeljék a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket!

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Miskolc internetes honlapon tájékozódhatnak.