SZLOVÁKIAI ERDŐTŰZ: Tovább tart az útlezárás Donovalynál

Kedden kora délután is körülbelül 115 hektárnyi területen ég még az erdő a közép-szlovákiai Besztercebányától északra, de a lángok a bevetett 150 tűzoltónak és öt vízhordó helikopternek köszönhetően már nem terjednek tovább.

Továbbra is lezárva tartják a Besztercebányát a Magas-Tátrával összekötő I/59-es szlovákiai főút egy szakaszát Donovalynál (ejtsd: donovali). Ez egyben az E77-es európai főút – a Magyar- és Lengyelország közti egyik legfontosabb közúti összekötő kapocs. Az említett szakaszon a stureci hágó felé terelik el a forgalmat. Az elsődleges cél az, hogy az út közelében elfojtsák a lángokat.

A közvetlen anyagi kár az eddigi becslések szerint több mint hatmillió korona, vagyis körülbelül 42-45 millió forint. Mivel azonban értékes, eredeti állományban is gazdag erdők pusztultak el vagy károsodtak meg, az eszmei kár szinte felbecsülhetetlen.

A tűzoltók járműveikkel nehezen mozognak az erősen tagolt hegyvidéken, ezért nagy munka hárul az öt bevethető helikopterre: a tűz sújtotta terület felett például csak hétfőn 435 ezer liter vizet használtak fel. Helyenként a mélybe hulló, felforrósodott szikladarabok is veszélyeztetik a szinte egész Közép-Szlovákiából érkezett, egymást váltó tűzoltók testi épségét.Sporthírek