Szlovénia elveti az EU kifogásait a külföldieket diszkrimináló úthasználati díj miatt

Ljubljana visszautasítja az Európai Unió figyelmeztetését, hogy a szlovén úthasználati díj hátrányosan megkülönbözteti a külföldi autósokat, számol be róla pénteken a szlovén sajtó. Nem tartja ugyanis diszkriminatívnak, hogy csak fél évre szóló matricát lehet vásárolni, s a külföldiek számára nincs lehetőség rövidebb időre szóló olcsóbb megoldásra.

Szlovénia július elsején vezette be a fél évre szóló matricákat. Most a közlekedési minisztérium azt állítja, hogy szó sincs megkülönböztetésről, hiszen a matricák ára mindenki, külföldi, hazai polgár számára egyaránt egyforma. Szlovénia tudatában van annak, hogy a külföldi állampolgárok így drágábban jön ki, de az autóutak használata így is viszonylag olcsó.

A magasabb árért több szolgáltatást is kapnak, állítja Szlovénia pedig autópályái még nem készek mindenütt, de fizetni kell azokért a szakaszokért is, ahol nincs is sztráda. A matrica bevezetése Ljubljana szerint jó lépés volt, mert az autósoknak nem kell külön megállni autópályadíjat fizetni, ezért kisebb a környezetszennyezés, kisebb a zaj, de könnyebb a határátlépés is, miután Szlovénia tagja lett a schengeni övezetnek.

Ljubljana úgy döntött, hogy kitart álláspontja mellett, amely szerint a matricákkal nem tesznek hátrányos megkülönböztetést a külföldi állampolgárokkal szemben, s az Európai Bizottság számára készülő válaszában igyekszik megindokolni a matrica kedvező hatásait. Egyelőre azonban a hivatalos brüsszeli kifogásokat várja. Az írásos figyelmeztetés ugyanis még nem érkezett meg.

A legtöbb kifogás a szlovén matricák ellen Olaszországból, Horvátországból és Ausztriából érkezett. Ez utóbbi országot annak idején ugyancsak figyelmeztettek. De Bécs akkor mindjárt bevezette a kisebb időtartamra szóló, olcsóbb matricákat is, s lehetővé tette az átutazóknak a tíznapos matricákat vásároljanak.