Szlovákiai árvízhelyzet – a Magas-Tátrában havazott

Szlovákia délkeleti és északnyugati csücskében jelentik a legnagyobb veszélyt az eső miatti áradások – jelentette ki Robert Fico kormányfő a szlovák központi válságstáb hétfői ülése után.

A stáb vezetője, Robert Kaliňák  belügyminiszter elmondta: a délkeleti részen, a Bodrogközt is magában foglaló Tőketerebesi járásban, valamint északnyugaton, Árvában és Kiszucában már készenlétbe helyezték a szükséges munkagépeket, hogy azokat szükség esetén a lehető leggyorsabban be lehessen vetni. Jaroslav Baška védelmi miniszter hozzátette: szükség esetén rövid időn belül 1000-1300 hivatásos katona vethető be az árvízvédelemben.


A szlovák tűzoltóság Független Hírügynökséghez eljuttatott tájékoztatása szerint a hétvégén a tűzoltóknak több mint 250 helyre kellett kiszállniuk, hogy udvarokról, pincékből szivattyúzzák a vizet, kidőlt és derékba tört fákat, letörött ágakat távolítsanak el, utakat tegyenek szabaddá.

Silvia Jančovičová, az országos tűzoltóparancsnokság szóvivője a Független Hírügynökséggel közölte, hogy Kassa megyében majdnem 200 embert kellett ideiglenesen kitelepíteni az otthonából.

Nagy károkat okozott az esőzéseket kísérő erős szél is, a tűzoltóknak csak a Magas-Tátra útjain negyvenszer kellett beavatkozniuk a hétvégén a kidőlt fák, letörött ágak miatt.

A múlt hét második felétől Gömörben a Rima folyó hirtelen áradása okozta a legnagyobb problémákat, de a régióban már levonulóban az árhullám.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint a kassai régióban a Tarca, a Bódva, az Ida, az Olsva, a Hernád és a Ronyva mentén van érvényben harmadfokú árvízvédelmi készültség. Másodfokú a készültség a Turóc, a Gortva, a Kürtös, a Korpona, az Ipoly, a Gölnic, az Ondava és a Laborc mentén is. Nyugaton a Morva áradása miatt két határátkelőt zártak le.

A Magas-Tátra 1400 méternél magasabban fekvő részein hó hullott, vastagsága néhol a 40 centimétert is eléri. Tömörebb, “vizes” hóról van szó, amely könnyebben csúszhat le a hegyoldalakról, ám egyelőre nem fenyeget lavinaveszély.
– Független Hírügynökség –