Szlovákiából költöznek Borsodba

Szlovákok vásárolják a határmenti települések házait. Van, ahol már saját társulat is van.

Göncruszkától Kassa csupán 40 kilométer. A határ megszűnt, így autóval alig félóra alatt megtehetjük az utat. És meg is teszik, többen is naponta. A kassai Thália Színház társulatának egy része például innen jár próbára, mindennap. Hiszen ők is úgy döntöttek – mint egyre több szlovák –, hogy hazánkban, a határmenti településeken vásárolnak házat maguknak. Mi is jól járunk, és ők is. Hiszen az elöregedő településekbe élet költözik, az üresen álló házak egy hónap alatt elkelnek, az ideköltöző szlovákok pedig jóval kevesebb pénzért jutnak ingatlanhoz, mint hazájukban. Pénzüket azonban Szlovákiában költik el, ott is adóznak. Hozzánk „csak” lakni, aludni járnak.

Göncruszka polgármestere, Urbán József láthatóan örül annak, hogy a település elöregedett parasztházai kellendőek a szlovákok körében: „28 szlovák költözött a falunkba az elmúlt négy évben. 670 lelkes település vagyunk, ebből 250 nyugdíjas, egyedül élő, akik egészségi állapotuk miatt sokszor szociális otthonokba kerülnek. Gyerekeik már rég elköltöztek a faluból, így a házak üresen álltak, ha a lakójuk megbetegedett, vagy meghalt. Ma már nem így van, ha egy házat meghirdetnek, egy hónap alatt gazdára talál. Korábban sok eladó ház volt itt, most csupán kettő van. Az ideköltöző szlovákok egymásnak ajánlják, barátok, rokonok jönnek, de hozzánk leginkább a Kassai Thália Színház társulata költözik. De a házat vásárlók között vannak mérnökök, fogtechnikusok, orvosok, pedagógusok is.”

Előadásért cserébe

Talán a színészeknek örülnek a leginkább, hiszen így szinte saját társulatot is kapott a település. Sokszor ugyanis a művelődési házban próbálnak, és időnként jutalom előadást is kap Göncruszka – fogalmaz Urbán József. Ezt azonban nagy részben neki köszönhetik a helyiek, hiszen ő volt az, aki az első fecskét – a polgármester így nevezte az első beköltözőt – idecsalogatta. Mint meséli: „Bocsászky Attila, a Kassai Thália Színház tagja négy évvel ezelőtt megkeresett, és egy előadásukat ajánlotta a falunapokra. Én meg ajánlottam neki egy házat, ami addig senkinek sem kellett. Megnézte, megvette, azóta a társulatból többen is itt telepedtek le.”

De nemcsak ennek örül a polgármester, annak is, hogy a letelepedések miatt írnak a településről, eddig ugyanis csak az árvíz miatt kerültek be a hírekbe.

Kalákában újítanak fel

A polgármester elkísért minket a falu legújabb családjához, Nagy Nellihez – aki szintén a társulat tagja –, és párjához. Ők ma költöznek be a felújított – illetve most még csak negyedkész – házukba. Nem elég, hogy egymás közelében laknak a színészek, de a házak felújítását is úgy oldják meg, hogy egymásnak segédkeznek.

Miért jött Göncruszkára? „Albérletet fizetni Szlovákiában drága, 4 millió forintért pedig, amennyiért ezt a csaknem 2000 négyszögöles telket, házzal együtt megvettem, otthon nem kapok egy bérházi garzont sem”– válaszolta.

A fizetésüket azonban kint kapják, ezért ott is költik el. „Bár az árfolyamkülönbség miatt lassan kedvezőbb lesz, ha Miskolcra megyünk bevásárolni. Persze nem örülünk, hogy az anyaországunk ilyen helyzetbe került” – teszi hozzá.

Szlovákia otthon, Magyarország anyaország. „Igen – veszi át a szót Nagy Nelli – én magyar anyanyelvű szlováknak tartom magam. A párom azonban szlovák, de otthon, segítség nélkül nem tudtunk volna házat venni, ezért ő még inkább sürgette az átköltözést.”

Újra Kassa a központ?

Bocsánszky Attila tehát az első fecske, szereti Göncruszkát, de állandó lakcímre nem jelentkezik be. Adózás szempontjából ugyanis jobb Szlovákia – magyarázza. Lelkileg azonban itt talál megnyugvást – teszi hozzá. A színház stresszes foglalkozás, egy panelben nem tudnék lazítani, itt elég, ha csak kimegyek a kert végébe – mondja. Igaz, hogy mindennap bejár a színházi próbára, Kassára, de még így is megéri, hiszen, amit kifizetne albérletre, azt így benzinre költi. A lakás fenntartása pedig olcsó, saját kútja van, fával tüzel, így csak az áramért kell fizetni – tudjuk meg.

Egy érdekes folyamatra is felhívja a figyelmünket: „Trianon előtt ezeknek a határmenti településeknek Kassa volt a központja, a vidékiek odahordták be az áruikat eladni. Ez az elcsatolással megszűnt, a falvak elszegényedtek, elöregedtek. Most, a fizikális határok megszüntetésével ez a folyamat kezd megfordulni. Kezd kialakulni egy kulturális tengely, ezt jól mutatja az is, hogy a Kassai Thália Színháznak egyre több bérletese van Encsről.”

Máshol is vannak

Nemcsak Göncruszka, de Hidasnémeti, Kéked, Tornyosnémeti is népszerű a szlovákok körében. Az elmúlt években itt is több ingatlant vásároltak. Vannak, akik itt télnek, de akad, akik csak nyáron töltik itt a szabadságukat. Általában régi parasztházakat vásárolnak meg, 6-8 millió forintos áron.