Szlovákiában megduplázódott a rasszista bűntettek száma

Rövid időn belül megduplázódott a rasszista indíttatású bűncselekmények száma Szlovákiában. Ez a szlovák idei és tavalyi első félévet összehasonlító statisztikájából derül ki.

Míg 2007 első felében 70 ilyen esetet vettek nyilvántartásba északi szomszédunknál, számuk az idei első félévben már 144 volt. Tavaly egyébként összesen volt 150 ilyen eset, alig valamivel több, mint 2008 első félévében.

A rasszista indíttatású esetek közül a legtöbb testi sértéssel és szélsőséges mozgalmak népszerűsítésével, tiltott önkényuralmi jelképek nyílt propagálásával függ össze, de viszonylag sok esetben gyűlöletkeltés miatt indult eljárás. Az elkövetők zöme 16-26 éves férfi.

Pozsonyban az elmúlt három hétben két szórakozóhelyet is neonáci támadás ért, egy esetben azonban a tulajdonosnak a vendégekkel együtt sikerült megfutamítania a szélsőjobboldali randalírozókat. Közép-Szlovákiában – amely a nagyobb munkanélküliség miatt is az újfasiszta mozgalom egyik fészkének számt az országban – a napokban fiatal neonácik provokáltak roma lakosokat. Már az idei év is egy ilyen incidenssel kezdődött: szlovák és cseh szélsőségesek roma fiatalokat támadtak meg az újévi ünnepség idején a közép-szlovákiai Korpona városban.