Szlovákiában és Magyarországon a legjobb az információkhoz való szabad hozzáférés szabályozása a V4-ek közül

Pozsony, 2015. július 17., péntek (MTI) – Az internet szabadságának szintje a visegrádi csoport (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) összes tagállamában magas szinten van, egy részmutató szerint pedig Szlovákiában és Magyarországon a legjobb az információkhoz való szabad hozzáférést szabályozó törvényi háttér – derül ki abból a tanulmányból, melynek megállapításait a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) nevű civil szervezet képviselői ismertették pénteken Pozsonyban.

A tanulmányt 2014-ben készítették el különböző civil szervezetek – a Google támogatásával – egyidejűleg a visegrádi csoport négy országában.

A felmérés négy fő mutató alapján vizsgálta az internet szabadságát. Az első az internetes szólásszabadságra vonatkozó szabályozásokat értékeli az adott országokban, a második – amelynek a Nagy Testvér nevet adták a tanulmány készítői – a cenzúra és az internetes közegben való megfigyelés állami vagy magánintézmények általi alkalmazását osztályozza. A harmadik mutató a jogi környezetet, így egyebek mellett a szerzői jog gyakorlati érvényesítését véleményezi, a negyedik – a Nyitott kormányzat nevű – mutató összeállításakor pedig azt vizsgálták, hogy az egyes országokban milyen minőségű az információkhoz való hozzáférés szabadságát biztosító törvény, mennyire lehet belelátni az állami intézmények döntéseibe, és milyen szinten tudják biztosítani az egyes hivatalok az információkérésre vonatkozó igényeket.

A részelemzések összesített eredményei alapján a tanulmány készítői megállapították, hogy az internetes szabadság mind a négy tagországban magas szinten van, ám az egyes részmutatók tekintetében viszonylag nagy különbségek tapasztalhatóak. “A visegrádi országok a többi európai országgal összehasonlítva sem állnak rosszul” – jegyezte meg az eredmények ismertetése során Miroslav Kollár, az IVO elemzője.

Az internetes szólásszabadság értékelésében a V4-tagországok közül a legjobb eredményt Csehország érte el. Ugyancsak Prága kapta a legjobb osztályzatot a Nagy Testvér kategóriában, a többi három V4-es ország azonos minősítést kapott. Az internetes jogi környezetet vizsgáló részmutató holtversenyben Szlovákiát és Lengyelországot hozta ki a legjobbnak, a Nyitott kormányzat értékelése során pedig Szlovákia és Magyarország szerezte meg a legjobb helyezést.

Az internet szabadságának összesített mutatója szerint Csehországé a legjobb eredmény.

A kutatás részletes megállapításai a www.internetfreedomvisegrad.org honlapon érhetőek el.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s