Szlovákiában 107 millió euró hiányzik az orvosok és a nővérek béreinek kifizetéséhez

Pozsony, 2012. május 9., szerda (MTI) – A szlovák egészségügyi tárcának az idén az orvosok és nővérek megemelt béreinek kifizetéséhez a rendelkezésre álló forrásokon felül 107 millió eurót kell előteremtenie – adta hírül a tárca közlésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség szerdán.

Az orvosok és a nővérek – törvény által jóváhagyott – béremelésének fedezésére az idén – a rendszerben rendelkezésre álló forrásokon felül – 107 millió euróra, 2013-ban pedig 175 millió euróra lesz szüksége a szlovák egészségügyi tárcának.

“Ezeket az összegeket az egészségügyi tárca rendelkezésére álló adatokból becsültük, mivel pontos adatokkal csak a minisztérium hatáskörébe tartozó intézményekről rendelkezünk” – magyarázta a nyilvánosságra hozott számadatok hátterét Zuzana Cizmáriková a szlovák egészségügyi tárca szóvivője.

Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter az egészségügyi dolgozók megemelkedett bérköltségeinek fedezését – pillanatnyilag – a költségvetés tartalékalapjából átcsoportosított 50 millió euróból kívánja megoldani. Ez az összeg – az állam biztosítottjai után fizetett járulékok szintjének megemelése által – a tervek szerint az idei év második félévében jut el az egészségügy biztosítókhoz, majd általuk az egészségügyi intézmények fenntartóihoz. A szlovák egészségügyi tárca – az egészségbiztosítási rendszerben tervezett változtatásoktól – további megközelítőleg 60 millió euró felszabadítását reméli.

Ezeknek a változtatásoknak a megvalósításához azonban először a vonatkozó törvényi háttér módosítására lesz szükség. Bár az ezzel kapcsolatos beadványt már a parlament elé terjesztették, Zuzana Zvolenská szerint a pénz várhatóan csak októberben vagy novemberben jelenhet meg a rendszerben.

A szlovákiai orvosok a tavalyi év végén sztrájkkal harcolták ki a béremelést. A sztrájk novemberben kezdődött, ideje alatt rendkívüli állapot bevezetésére is sor került. Az egészségügyi tárcának végül decemberben sikerült kompromisszumos megegyezést kötnie az orvosokkal. A kormány által tett ajánlat alapján az orvosok fizetését januártól az átlagbér 1,05-1,6-szorosára emelték, ez gyakorlatilag 810-1230 euró közötti havi béreket jelent a pótlékok nélkül. A béremelésre két szakaszban kerül sor. Először 2012. január elsején emelték az orvosok fizetését, a második emelés pedig júniusban időszerű.

Az egészségügyi nővéreket és a szülőorvosok asszisztenseit érintő – még 2011 tavaszán indítványozott – új bérküszöböt komoly viták után február elején hagyta jóvá a szlovák parlament. Az állami intézményekben és a magánrendelőkben dolgozó nővéreket egyaránt érintő intézkedés alapján a nővérek, áprilistól – az általuk ledolgozott évek szerint – 640 és 928 euró közötti összeget kell hogy kézhez kapjanak. A rendelkezés a kórházak fenntartói és a járóbeteg-ellátást biztosító rendelők üzemeltetői körében is tiltakozások hullámát váltotta ki, az érintettek azzal érveltek: a megemelkedő bérköltségeket nincs miből kifizetniük.

– MTI –

Címkék: ,