Szlovákia: Slotáéknak egyelõre nem sikerült elfogadtatniuk a hazafiassági törvényt

Egyelõre hazafiassági törvényével is felsült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja, amelynek a héten több javaslatát vetette el a pozsonyi parlament. Slotáék azt akarták elérni, hogy az iskolák mindig a szlovák himnusszal kezdjék a tanítási hetet.

A tervezetrõl pénteken háromszor is szavaztattak volna, de a parlament határozatképtelen maradt, mert az ellenzékiek – bár többen is ott voltak – nem jelezték a jelenlétüket. Sõt, öten az elõterjesztõ Szlovák Nemzeti Párt frakciójából is hiányoztak – köztük Ján Slota.

A javaslat sorsa így csak a márciusi ülésszakon dõl el. A párt elismeri, hogy koalíciós partnereit sem tudja biztosan felsorakoztatni az indítvány mellett. Megfigyelõk szerint ez azzal is összefügg, hogy a júniusi parlamenti választásokra készülõ Szlovákiában már mindenki javában kampányol.

Slotáék a törvénnyel az államigazgatásban dolgozókat külön, úgynevezett hazafiassági esküre köteleznék. Ezt várták volna el a 15 évesektõl is, amikor átveszik a személyigazolványukat. Utóbbi elképzelésükrõl letettek, remélve, hogy a javaslat könnyebben szerez többséget. (A szlovák TA3 hírtelevízió egyébként jogászi véleményre hivatkozva néhány nappal azelõtt arra is rámutatott, hogy például magyar nemzetiségû tizenévesek akár magyarul is letehetnének egy ilyen esküt.)

Csütörtökön a Szlovák Nemzeti Pártnak nem sikerült elérnie, hogy idén nyártól az önkormányzatok beleegyezése is lehessen szobrokat, szoborcsoportokat, emléktáblákat elhelyezni a községek, városok közterületein. Nem titkolták, például a révkomáromi Cirill és Metód-szoborcsoport miatt követelnek ilyen törvényi változást. Az ugyanis a Matica szlovák kulturális intézmény révkomáromi székházának homlokzatán áll, és egyelõre nem kerülhetett a kért közterületre, pedig ezt szlovák politikusok korábban többször is kezdeményezték.

Nem támogatta a többség a Slota-pártnak azt tervezetét sem, hogy a közterületen olvasható szlovák szövegekben ne legyenek idegen szavak, különösen anglicizmusok, amerikanizmusok. Például az új pozsonyi ingatlanok “átkeresztelését” szorgalmazták, hogy számûzhessék a sok gate, side, tower és más kifejezést.Sporthírek