Szlovákia is Roháč kiadatását kéri, de legalábbis kihallgatná

Jozef Roháč ((jozef rohács)) kiadatását kéri a cseh hatóságoktól a szlovák rendőrség – erősítette meg Martin Korch, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Pozsony akkor is kihallgatná az Aranykéz utcai robbantással és a volt szlovák elnök fia elrablásának ügyében bérgyilkossággal gyanúsított férfit, ha a cseh szervek végül Magyarországnak adják ki.

A szlovák rendőrség országos szóvivője azt egyelőre nem részletezte, hogy Pozsony milyen lépéseket tett a hétfőn ittas vezetés miatt őrizetbe vett, és hamis okmánya miatt lebukott férfi szlovákiai kiadatása, vagy legalább kihallgatása érdekében. Korch megjegyezte, a feltételezett bérgyilkost Szlovákia is körözte, hiszen Magyarország által kiadott európai elfogatóparancs volt érvényben ellene.

Jozef Roháčot az Aranykéz utcai robbantáson kívül annak a szlovák titkosszolgálati munkatársnak, Róbert Remiášnak ((remiás)) a meggyilkolásával is gyanúsították, aki segíthetett volna felfedni az önálló Szlovákia történetének egyik legrejtélyesebb ügyét: az 1994 és 1998 közti Mečiar-kormánnyal szembeforduló akkori pozsonyi államfő, Michal Kováč ((mihal kovács)) fiának elrablását. A rablás a jelenlegi szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Néppárt- Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom élén álló Vladimír Mečiar ((valgyimír mecsiar)) álláspontja szerint meg sem történt, csak ifjabb Michal Kováč “önelrablásról” lehet szó.

Az illetékes szlovákiai ügyészség két évvel ezelőtt a Remiáš-gyilkosság ügyében leállította a Roháč elleni eljárást, mert nem nyert bizonyítást, hogy ő gyanúsítható a titkosszolgálati ügynök meggyilkolásával. Azóta szlovák ügyészségi elfogatóparancs nincs érvényben a férfi ellen, de Magyarországon gyilkosságért és robbanószer illetéktelen birtoklásáért életfogytiglani szabadságvesztésre számíthat.