Szlovák politikusok elutasítják Duray felvetését a magyarok kárpótlásáról

Több vezető szlovák politikus azonnal elutasította Duray Miklós felvetését, miszerint kárpótolni kellene a második világháború utáni Beneš-dekrétumok sújtotta szlovákiai magyarokat. A Magyar Koalíció Pártja új stratégiai alelnöke egy lapinterjúban vélekedett úgy, hogy az 1945 és 1948 közti jogfosztottságért kárpótlás járna az azt elszenvedő magyaroknak. Az úgynevezett Beneš-dekrétumok azok az elnöki rendeletek, amelyek alapján a szlovákiai magyarokat jogaiktól, számos esetben pedig vagyonuktól vagy annak egy részétől is megfosztották.

Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt új elnöke hangsúlyozta: az MKP a közeljövőben nem kezdeményezi a kárpótlást, de a kérdéskörről a párton belül minden bizonnyal vita indul.

“A Beneš-dekrétumok felvetése csak a határok megváltoztatásáról szól. A Beneš-dekrétumok kérdését lezártnak tekintjük, tehát nincs miről beszélni” – nyilatkozta az aktuálne.sk hírportálnak a magyarellenesnek tartott Szlovák Nemzeti Párt alelnöke, Anna Belouszovová.

Határozottan elutasító volt a Robert Fico kormányfő vezette Smer (ejtsd: szmer) kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettese is. Dušan Čaplovič (ejtsd: dusan csaplovics) szerint a Beneš-dekrétumok kérdését csak olyan ember vetheti fel, aki rombolni akarja a szlovákok és magyarok közti jó viszonyt.

Óvatosabban fogalmazott a hírportálnak a 2006-ig, nyolc éven keresztül a magyar párttal együtt kormányzó Kereszténydemokrata Mozgalom vezetője. Pavol Hrušovský csak annyit mondott: a kárpótlások folyamata lezárult, újbóli elindítását nem támogatják.