Szlovák nyelvtörvény – Lajèák érett és felelõsségteljes magatartást vár magyar partnereitõl

Érett és felelõsségteljes magatartást vár magyar partnereitõl a nyelvtörvény ügyében Miroslav Lajèák ((miroszlav lajcsák)).. A szlovák külügyminiszter errõl a Pozsonyban tárgyaló Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosával tartott hétfõi sajtóértekezletén beszélt.

Lajèák reméli, hogy Magyarországon a “jövõben már nem fognak olyan hazugságokat és félrevezetõ információkat terjeszteni, mint amilyeneket most.” Pozsony kész a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, hajlandó tárgyalni az államnyelvtörvényrõl, de azt nem nézheti, hogy folyamatosan kétségbe vonják és kriminalizálják a jogszabályt.

Knut Vollebaek szerint Szlovákiában egyensúlyt kell teremteni az államnyelv, vagyis a szlovák nyelv és a kisebbségi nyelvek használata között. Lajèák jelezte, kormánya errõl is kész a további tárgyalni.

A szlovák diplomácia vezetõje ugyanakkor gyermetegnek nevezte, hogy a nyelvtörvényvitába amerikai kongresszusi képviselõket rángatnak bele. Kijelentésével minden bizonnyal arra utalt, hogy Dennis Kucinich amerikai kongresszusi képviselõ január végi levelében a nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Fico szlovák kormányfõtõl.

Elmarasztalóan szólt a külügyminiszter a magyar kormány által létrehozott 50 millió forintos pénzalapról is, amely szerinte nem járul hozzá a szlovák-magyar viszony javulásához. Az alapból azok helyett fizetnék ki a bírságot, akiket esetleg a nyelvtörvény miatt szankcionálnak Szlovákiában. Ilyen büntetést egyelõre nem szabtak ki. Lajèák jelezte, a nyelvalap ügyében a pozsonyi diplomácia állást fog foglalni. Vollebaek az alapról Pozsonyban több partnerével is tárgyalt, de arról – mondta a sajtóértekezleten – egyelõre nem rendelkezik elegendõ információval. Újságírói kérdésére megerõsítette, hogy a Magyar Koalíció Pártjával is beszélt az alapról, ám a párt ezt a Független Hírügynökséghez is eljuttatott közleményében cáfolta.

Vollebaek szerint a nyelvtörvényhez a múlt év végén jóváhagyott végrehajtási útmutató jobban megvilágítja, miként kell értelmezni az egyes rendelkezéseket. Azt azonban a Pozsonyban többször is hangoztatta: a szlovák kormánynak nagyon körültekintõnek kell lennie, hogy az államnyelvet ne a meglévõ kisebbségi jogok rovására alkalmazzák. Az EBESZ tisztségviselõje feltételezi, hogy a júniusi szlovákiai választások elõtt nem változik a törvény, ám fontosnak tartja, hogy Szlovákia már most foglalkozzon a módosítás lehetõségével.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Csáky Pál a Vollebaekkel folytatott egyeztetés után bejelentette, hogy pártja március végéig elkészíti a kisebbségi nyelvhasználati törvény tervezetét, amelyet az EBESZ fõbiztosával és Robert Fico kormányfõvel is ismertet.