Szlovák nyelvtörvény – A magyar külügyminiszter szerint elfogadhatatlan elemei vannak

A magyar külügyminiszter szerint a szlovák nyelvtörvénynek vannak elfogadhatatlan elemei. Balázs Péter erről kedden beszélt újságírók előtt Budapesten. Az egyik elfogadhatatlan elem az, hogy olyan szférába avatkozik be, amely nem a jogalkotóra tartozik. Példaként a külügyminiszter azt említette, hogy a szlovák nyelvtörvény az orvos-beteg viszonyban is a szlovák nyelv használatát írja elő. A másik elfogadhatatlan elem a törvényben kilátásba helyezett büntetés.

Balázs Péter keményen bírálta a nyelvtörvényt, amikor hétfőn fogadta Szlovákia budapesti nagykövetét, Peter Weisst. Kifogásolta, hogy a nyelvtörvény módosítása elkanyarodást jelent a korábban ígért politikától.

Magyarország szerdán konzultál a szlovák nyelvtörvényről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosával, Knut Vollebaekkel – közölte Balázs Péter.

A találkozót Magyarország kezdeményezte, miután úgy ítéli meg, hogy a szlovák államnyelvről szóló törvény módosítása sérti a szlovákiai magyar közösség jogait, és rontja a két ország kapcsolatait.

Az EBESZ kisebbségi főbiztosságát 1992-ben állították fel azzal a céllal, hogy idejében felderítse a békét fenyegető etnikai feszültségeket, és minél gyorsabb megoldásokat keressen rájuk.

Szlovákia jó ideig lebegtette, hogy elmegy-e az EBESZ-főbiztoshoz. Végül a magyarokkal való konzultáció elé, keddre kért időpontot.

Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteken írta alá a törvényt, amelyet egyöntetűen kifogásol a szlovákiai magyar közösség, a magyar kormány és az összes magyar parlamenti párt. A szlovákiai magyarok és a magyarországi politikai erők is úgy ítélik meg a szlovák nyelvtörvény új változatát, hogy az korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.