Szlovák nagykövet: Magyarország visszautasítja a jószomszédi párbeszédet – MTV

Szlovákia hiányolja, hogy nem volt konzultáció Magyarországgal a kettős állampolgárság ügyében, pedig a két ország közötti alapszerződés alapján ez kötelező lenne, és a jószomszédi viszony is ezt kívánná.

Több ízben a fentieket hangsúlyozta a Magyar Televízió péntek reggeli műsorában a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete. Peter Weiss úgy látja, hogy a kettős állampolgárság tömeges megadása jogi bizonytalanságot okozna. Ugyanebben a műsorban Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta: nem igaz, hogy tömegesen adnák meg a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak.


Érzékeny kérdésről van szó, muszáj lenne konzultálni a kettős állampolgárságról a szlovák nagykövet szerint. Nincs összhangban az európai normákkal és a jószomszédi viszonnyal az, hogy Magyarország nem egyeztet a kettős állampolgárságról Szlovákiával, pedig a két ország közötti kétoldalú alapszerződésben benne van a konzultációval kapcsolatos kötelezettség – válaszolta Peter Weiss arra a felvetésre, hogy az uniós szabályok egyetlen tagállamot sem köteleznek konzultációra ilyen esetben, csak tájékoztatásra.

“Mi jó szomszédok szeretnének lenni” – fogalmazott a nagykövet, akinek tudomása szerint kilenc éve, amikor elfogadták a státustörvényt, ugyanilyen eljárásnak voltak tanúi Magyarország részéről. Peter Weiss úgy vélte, hogy Magyarország tömegesen adná meg az állampolgárságot egyszerűsített feltételekkel olyanoknak, akik sosem éltek a magyar állam területén. Szerinte ez etnikai feszültséget okozna Szlovákiában, ahol a lakosság tíz százaléka magyar, és jogbizonytalanságot szülne a Magyarországon élő szlovákok körében is.

Peter Weiss szerint Szlovákiának szabad joga lenne megvonni a szlovák állampolgárságot azoktól, akik elfogadják a magyar állampolgárságot. Szlovákiában speciális a magyarok helyzete, mivel ott egyik kisebbség aránya sem éri el a tíz százalékot – válaszolta a nagykövet arra a felvetésre, hogy diszkrimináció lenne, ha csak a magyaroktól vennék el a szlovák állampolgárságot, a többi szlovákiai kisebbségtől nem.

Nem igaz a szlovák nagykövet azon állítása, hogy tömegesen kívánnak állampolgárságot adni a határon túli magyaroknak – így reagált a Ma reggel című műsorban a Fidesz alelnöke a nagykövettel készített interjú után. Pokorni Zoltán szerint egyedi kérelem alapján lenne kérhető a kettős állampolgárság, nem tömeges jelenségről van szó tehát, és a magyar megoldást az Unió támogatja – tette hozzá. Azt is mondta: a Fidesz 6 éve ígéri, hogy meghozza kormányra kerülése esetén ezt a döntést, már az elsők között. Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök hajlandó egyeztetni az új szlovák kormánnyal az ottani választások után – erősítette meg.
– Független Hírügynökség –