Szlovák emberjogi szervezet: a szlovák drukkeket is marasztalja el a Slota-párt!

Ján Slota pártja “nagyon egyoldalúan” csak a magyar szurkolók nacionalista és soviniszta megnyilvánulásaira mutatott rá a dunaszerdahelyi DAC és a nagyszombati Spartak futballcsapatainak múlt pénteki mérkőzése kapcsán. Ezt az egyik legrangosabb szlovákiai emberjogi szervezet, az Emberek a Rasszizmus Ellen jelentette ki.

Anna Belousovová ((ejtsd: belouszovová)), a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt alelnöke szerdán a legfőbb szlovákiai liga múlt pénteki meccsén történtek kivizsgálását követelte a Szlovák Labdarúgó Szövetségtől. Szerinte a szövetségnek meg kellene tiltania, hogy a jövőben Dunaszerdahelyen futballmérkőzéseket rendezzenek, mert a DAC meccsei nacionalista, soviniszta magyaroknak adnak lehetőséget nézeteik hangoztatására.

Az Emberek a Rasszizmus Ellen csütörtökön közzétett nyilatkozata szerint a Slota-párt egyoldalúan marasztalta el a DAC zömmel magyar szurkolótáborát, mert “elítélendők azok a legnagyobb kaliberű nemzetiségi vulgarizmusok is, amelyek a Spartak-drukkerek szájából hangzottak el”. A közlemény hozzáteszi: a politikusoktól a békés együttélésre ösztönző, nem a nemzetiségi feszültséget szító nyilatkozatokat várnak el. Egyben a két csapat szurkolótáborát is kérik, hogy a jövőben tartózkodjanak a másik nemzetet gyalázó magatartástól.

A nagyszombati Spartak Trnava ellen a házigazda DAC 3-0-ra győzött. Egyes nézők a magyar himnuszt énekelték, Nagy-Magyarországot ünnepelték és a magyar nemzeti lobogót lengették. Nemzetileg túlfűtött volt azonban a szlovák csapat tábora is. A szlovák rendőrség garázdaság miatt egy 25 éves nagyszombati férfi ellen eljárást indított. A Spartak drukkere ugyanis a mérkőzés 9. percében a pályán keresztül a hazai szurkolók szektorához futott, ahol kitépte egy férfi kezéből a magyar nemzeti lobogót. Példáját követve több nagyszombati szurkolótársa is a pályára rohant. Emiatt a bíró mindkét csapatot leküldte a pályáról, és a találkozó csak hét perccel később folytatódhatott. Szabálysértés miatt ezer korona (mintegy 7600 forint) bírságot fizettettek egy 33 éves dunaszerdahelyi férfival, aki megpróbált a nagyszombati tábor szektorába jutni. A találkozót és a szurkolók vonulását 300 rendőr felügyelte, és még egy vízágyú is készenlétben állt.