Egészség

2019.09.15. 08:30

Aktív lehet életünk az aranyérrel is

Az aranyér bosszantó betegség, de kezelhető, sőt aktív életet is élhetünk.

Illusztráció

Sokszor már az is sokat enyhít az aranyeres panaszokon, ha a székletürítés rendszeressé válik. Ennek eléréséhez a megfelelő táplálkozás mellett rendszeres testmozgásra is szükség van.

Súlyemelés kizárt

Arra mindenképpen fel kell hívni a figyelmet, hogy has­préssel, hasűri nyomásfokozódással járó sportok (mint például a súlyemelés) semmiképpen nem ajánlottak aranyérrel küzdők számára, hiszen ezek a mozgásformák is szerepet játszanak a betegség kialakulásában. De nem szerencsés olyan sportot sem választani, ami túlzott döccenéssel vagy ütődéssel jár, mint például a futás vagy a labdajátékok.

A futás is árthat

Futás során ugyanis a felsőtest súlya minden egyes lépéssel újra és újra ránehezedik a végbél környékére, „ütögeti” azt, aminek hatására az aranyerek fokozatosan duzzadtabbakká válnak majd.

A kocogás, a séta jó választás. Ha a kocogás mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy ne sajnáljuk a pénzt egy minőségi cipőre. Minél párnázottabb ugyanis a lábbeli, annál inkább tompítja mozgás közben a bennünket érő ütéseket.

Jótékony jóga

Az úszás a sportok igazi jol­ly jokere. A szárazföldi sportokkal ellentétben ugyanis az úszás kifejezetten kíméli a testünket, hiszen a víz felhajtóereje miatt tehermentes környezetben mozoghatunk. A rendszeres kerékpározás erősíti a láb-, a far- és a medence izomzatát, és akár csillapíthatja is az enyhe aranyeres tüneteket. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a biciklinyereg kényelmes legyen: se túl keskeny, se túl széles, és megfelelő formájú.

A jóga segítségével is a gát­izmunkat tudjuk megerősíteni. Hasznos gyakorlat lehet például a gyertyaállás, amely segít a vénákban pangó vér kiürítésében, erősíti a fenék izmait és felpezsdíti a vérkeringést. Míg a pillangótartás segítségével kiválóan nyújthatóak a belsőcomb, a fenék és a csípő izmai, és jól oldja a medencefenék görcseit is.

A gátizomtorna segítségével edzésben tarthatjuk a medencénk izmait, aminek hatására a végbélzáróizom és a kötőszövetek is erősödni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában