SZÁJ-ÉS KÖRÖMFÁJÁS: Nem jött fertőzött állat Magyarországra

Az elmúlt egy hónapban nem érkezett Nagy-Britanniából Magyarországra olyan élőállat, amelyet megfertőzhetett volna a száj- és körömfájás vírusa – mondta el a Független Hírügynökségnek Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese. Tájékoztatása szerint július óta csupán lovakat, baromfit és egy majmot hoztak be az országba Angliából, de ezek egyike sem kaphatja meg, illetve terjesztheti a betegséget.

Pénteken állatszállítási tilalmat rendeltek el Nagy-Britanniában, miután kiderült: a rendkívül fertőző száj- és körömfájás betegség végzett egy szarvasmarhával egy London környéki farmon. A farmon lévő állatokat megsemmisítették. A terület körül 3 kilométeres védő és 10 kilométeres megfigyelési zónát hoztak létre. A betegség rendkívül fertőző az állatok között, de csak nagyon ritkán terjed át emberre.

A brit óvatosság érthető, hiszen 2001 – az utolsó nagy járvány – idején 6,5, más becslések szerint 10 millió állatot kellett elpusztítani, és elemzők szerint a brit gazdaság 12 milliárd eurós kárt szenvedett.

Szombaton este a brit környezetvédelmi minisztérium bejelentette: azonosították az angol farmon felbukkant száj- és körömfájás vírust, és az nagyon hasonló egy közeli laboratóriumban vakcina készítésre használt vírustörzshöz. A brit járványügyi hatóság (Defra) azonban azt közölte: még nem lehet biztosan megállapítani, hogy tényleg a Pirbright Laboratóriumból származik-e a vírus.