SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS: újabb farmon bukkant fel a vírus Nagy-Britanniában

Még egy brit farmon kimutatták beteg állatokban a száj- és körömfájás vírusát – jelentette be kedden a brit környezetvédelmi miniszter. A gazdaság nem messze van attól a farmtól, ahol az első fertőzött állatot találták múlt héten.

Hilary Benn a BBC-nek elmondta: a második fertőzött farmon az orvosok hétfő este vették észre a betegség első tüneteit az állatokon, és azonnal elrendelték nagyjából száz állat leölését. A szövetmintákon keddre virradó éjszaka végrehajtott vizsgálatok kimutatták a száj- és körömfájás vírusát.

A farm benne van abban a három kilométer átmérőjű védőzónában, amelyet az első fertőzött hely felfedezése után jelöltek ki. A hatóságok egy tíz kilométeres megfigyelési zónát is létrehoztak az első fertőzés helyszíne körül, ahol több mint száz állatot öltek le.

Az Európai Unió Bizottsága hétfő délben hivatalosan is megerősítette, hogy behozatali tilalmat rendelt el az Unió országaiba Nagy-Britanniából származó élőállatokra és hústermékekre a száj- és körömfájás járvány miatt. A hírt Philip Tod, az EU egészségügyi biztosának szóvivője jelentette be.

A környezetvédelmi miniszter arra szólította fel a gazdákat, hogy folyamatosan figyeljék állataikat. A britek óvatossága érthető, hiszen 2001-ben, az utolsó nagy járvány idején 6 és fél, más becslések szerint 10 millió állatot kellett elpusztítani.Sporthírek