SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS – újabb gyanús eset, újabb védőzóna

Pénteken újabb gyanús nagy-britanniai farm körül rendeltek el 3 kilométeres védőzónát a brit hatóságok. A gazdaságban csütörtökön találtak száj- és körömfájás gyanús szarvasmarhákat, alig néhány kilométerre attól a két tanyától, ahol a múlt héten már kimutatták a vírust.

A harmadik gyanús farm is a Londontól alig 50 kilométerre, délnyugatra lévő Surrey grófságban van. Az újabb esetek hivatalos laboreredményei péntekre várhatók, ám a szakemberek szerint nagy valószínűséggel az állatok között rendkívül gyorsan terjedő kórról van szó.

A hatóságok szerint a vírus a közeli laboratóriumközpontból juthatott ki. A telepen van egy állami állategészségügyi intézet és egy francia-amerikai tulajdonú gyógyszergyártó kutatóközpontja. Mindkét laboratórium oltóanyagok kikísérletezésével foglalkozik – mindketten cáfolták, hogy tőlük került volna ki a vírus.

Nagy-Britannia csütörtöktől oldotta fel a legszigorúbb óvintézkedéseket, amelyeket a száj- és körömfájás járvány kitörése miatt rendelt el. Ismét lehet élőállatot vágóhídra szállítani, illetve a biztonsági zónába tartozó farmokról engedélyezik az elhullott jószág elszállítását.

Az Európai Unió szakemberei szerint azonban még “nem stabilizálódott a helyzet Nagy-Britanniában”, ezért fenntartják a brit élőállatra és húskészítményekre elrendelt behozatali tilalmat. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezés még legkevesebb két hétig érvényben marad.