SZÁJ- ÉS KÖRÖMFÁJÁS – Nagy-Britannia könnyít, az EU nem

Nagy-Britannia csütörtöktől feloldotta a legszigorúbb óvintézkedéseket, amiket a száj- és körömfájás járvány kitörése miatt rendelt el. A kór által sújtott biztonsági övezeten belül azonban megmaradnak a korlátozások. Az Európai Unió viszont nem enyhít a brit húsimport tilalmán.

A brit állategészségügyi hatóságok csütörtöktől részben feloldották azokat az óvintézkedéseket, amelyeket a múlt héten a száj- és körömfájás járvány kitörésekor elrendeltek. Debby Reynolds főállatorvos elmondta: ismét lehet élőállatot vágóhídra szállítani, illetve a biztonsági zónába tartozó farmokról engedélyezik az elhullott jószág elszállítását.

A főállatorvos megerősítette, hogy szerdán egy harmadik járványgócot fedeztek fel, de ez is a biztonsági zónán belül van. A laboratóriumi eredmények néhány napon belül várhatóak.

Az Európai Unió szakemberei szerint azonban még “nem stabilizálódott a helyzet Nagy-Britanniában”, ezért fenntartják a brit élőállatra és húskészítményekre elrendelt behozatali tilalmat. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezés még legkevesebb két hétig érvényben marad.