„Szívvel-lélekkel serényfalvai vagyok”

Bellényné Jakabacska Zsuzsanna
Bellényné Jakabacska Zsuzsanna - © Fotó: Bujdos Tibor
Serényfalva – Bellényné Jakabacska Zsuzsanna tanítónőről először a helyi könyvtárban hallottunk: az ő gyűjtéséből láthattunk egy saroknyi kiállítást a falu helytörténeti emlékeiből.

A könyvtárvezető úgy ajánlotta a figyelmünkbe: ő az, aki mindent tud a faluról.– Harminc éve kezdtem a tanítást, s még a székem is ugyanaz, csak az iskola lett új, sokkal modernebb – fogad Zsuzsanna a Bánrévei Általános Iskola Serényfalvai Tagiskolájában. – Itt is születtem, Serényfalván, s bár huszonöt éve Putnokra költöztünk, én szívvel-lélekkel serényfalvai vagyok.

Ezek után nem csodálkozunk, hogy annak idején a szakdolgozatának témájául is Serényfalvát választotta. Meg is mutatja a fotókkal, riportokkal gazdagított diplomamunkáját, amelyet máig gyakorta kérnek tőle kölcsön.

– Két évig turkáltam a padlásokon. Nincs is olyan régi ház, amelynek a padlásán ne jártam volna. Gyűjtöttem a múlt emlékeit. Egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy ne adták volna szívesen, amit elkértem.

Így jutott Zsuzsanna a régi fotókhoz, levelekhez, tárgyakhoz. Egy részüket felajánlotta a Gömöri Múzeumnak, de például hímzett kendőkből, kötényekből is szép gyűjteménye van. Családfakutatása során derítette ki az egyházmegyei könyvekből, hogy édesapja ágán az ükszülőkig kötik ide a gyökerei. Édesanyjáék 1943-ban települtek át Erdélyből. Fia, apját követve a pályán, fogtechnikus lett – Budapesten.

– ÉM-SzK –
hirdetés
hirdet�s