Szívükön viselik a kultúrát Sárospatakon

A kamarakórus egy korábbi fellépésen
A kamarakórus egy korábbi fellépésen - © Fotó: Magánarchívum
Sárospatak – Állami elismerésben részesült A Művelődés Háza Kamarakórusa.


A Magyar Kultúra Napja alkalmából Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a sárospataki A Művelődés Háza Kamarakórusa – tudtuk meg Stumpf Gábor kórustitkártól.

Nemzetmegtartó erő

– A Zeneakadémia Solti termében rendezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a díjátadó ünnepséget – mondja Stumpf Gábor. – A gyönyörű környezetben megtartott díjátadó nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével indult, majd az adományozó miniszter, Balog Zoltán lépett a jelenlévők elé, aki rövid, de tartalmas köszöntőjében méltatta a kultúrát és beszélt annak nemzetmegtartó szerepéről. Szót ejtett arról, hogy a kultúra a túlélés záloga, mely nehéz időkben segít megőrizni az ember alkotóerejét, hitét, reményét. Kiemelte, az elmúlt években folyamatosan nőtt a különböző kulturális intézmények látogatottsága, egyre szélesebb rétegekhez jut el a magas kultúra a fővárostól a kistelepülésekig. Megemlítette az elmúlt évek nagy kulturális beruházásait, egyebek mellett a Zeneakadémia felújítását, a Szépművészeti Múzeumot, a Modern Városok programot stb. „Azokat hívtuk ide – mondta –, akik napról napra azon dolgoznak, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson, akik szívükön viselik a magyar közművelődés ügyét.”

Díjátadó

A köszöntő után a díjak átadása következett, melynek során három Csokonai Vitéz Mihály-díjat és tizenegy Minősített Közművelődési Intézmény címet adományoztak. A Művelődés Háza Kamarakórusa Csokonai Vitéz Mihály közösségi díját a kórusvezető Sándor Zoltán külföldi tartózkodása miatt Stumpf Gábor kórustitkár vette át Balog Zoltán minisztertől és Hoppál Péter államtitkártól.

Ezt követően rövid összeállítás következett Bereményi Géza Kelet-nyugati pályaudvar című Cseh Tamás-műsorából. A díjátadó ünnepséget Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntője zárta.

– Szép és emlékezetes ünnepség volt, a Himnusz születéséhez méltó környezetben és a nap rangjához illő szervezettséggel, lebonyolítással. Gratulálunk a díjazottaknak, s további eredményes munkát és sikeres éveket kívánunk a mieinknek, A Művelődés Háza Kamarakórusának – mondta Stumpf Gábor.

ÉM