Helyi közélet

2011.07.19. 12:14

Görgey emléktúra a dubicsányi csata emlékére

Ózd, Bánréve, Putnok, Dubicsány - Megrendezték az I. Görgey emléktúrát az 1849. július 21–ei dubicsányi csata emlékére.

Ózd, Bánréve, Putnok, Dubicsány - Megrendezték az I. Görgey emléktúrát az 1849. július 21–ei dubicsányi csata emlékére.Háromnapos Görgey emléktúrát szerveztek az 1849. július 21-ei dubicsányi csata emlékére, a magyar-szlovák hagyományőrző egyesületek. A hagyományőrzők célja az volt, hogy a lovasbandérium bejárja azokat a településeket, ahol Görgey Artúr seregével megfordult, mielőtt részt vett volna az orosz-cári csapatokkal szembeni dubicsányi ütközetben. Az Ózdról induló huszárcsapat több felvidéki települést bejárva, Sajópüspökin át, érkezett Bánrévére, ahol lovas ügyességi, honvéd tüzérségi és honfoglalás korabeli íjászbemutatót tartottak a falu lakosságának. Bánrévét elhagyva hét községben is bemutatkoztak a hagyományőrzők, majd innen Putnokra indultak, ahol szintén bizonyságát adták harci és lovas tudományuknak. A nem mindennapi lovas és íjász produkciók látványosak, ágyú és puskalövések hangjától voltak zajosak, de ezek a jelenetek, valamint a lőporfüstje tették az eseményt izgalmassá és felejthetetlené. Éjszakára a huszárok Putnokon a városi sportcsarnokban lettek elszállásolva.

Folytatták útjukat

A harmadik napon a kora délelőtti órákban a hagyományőrzők lóra kaptak és folytatták útjukat a Putnok és Dubicsány közt elhelyezett Görgey emlékműhöz, amit Dubicsány község önkormányzata állíttatott az elesett hősök tiszteletére, emlékére. Az eddig elvégzett kutatások szerint, Putnok és Dubicsány között, a 26-os fő út mellett az 1848-49-es szabadságharc idejében keletkezett tömegsír létezik, ahol az elesett magyar és orosz katonák közös sírhelyben nyugszanak. A tömegsírt Kucsera István putnoki sírkőkészítő, valamint Ráczi István kopjafája jelöli, szimbolizálja - közvetlen a fő út mellett elhelyezve. A huszár bandériumhoz csatlakoztak a sajómercsei Érsekudvar lovasai is, akik kis termetű, Hucul lovaikkal tették meg a hosszú utat.

Embernek, lónak egyaránt jól esett már a pihenés. A nap égető melege megviselte lovast és lovasát. Egy rövid kis pihenőt követően a bandérium parancsnoka, Varga Gábor ózdi hagyomány-őrző, huszárfőhadnagy a sortűz és a tiszteletadást követően, koszorút helyezett el az emlékműnél. A koszorúzást követően Dubicsány község pihenőparkjában Susányi Gábor a település polgármestere bográcsgulyással és ásványvízzel fogadta a vendégeket, ahol köszöntötte, Varga Gábor ózdi hagyományőrző huszárfőhadnagyot, valamint a felvidékről érkező Jeriga Imrét, a Rimaszécsi lovasklub parancsnokát.

A háromnapos Görgey emléktúra a falu határában, az egykori csatatéren lovas és harcászati bemutatókkal ért véget. A dubicsányi önkormányzat a jeltelen sírt 1977. október 23-án jelölte meg, a már említett sírkővel és kopjafával.

- Tamás István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában