Helyi közélet

2016.06.18. 18:30

Amikor nem bírják, lemorzsolódnak, de ez így van rendjén a karatéban is

Miskolc - A Justitia Fuji Yama SE két miskolci termében közel 150-en karatéznak.

Miskolc - A Justitia Fuji Yama SE két miskolci termében közel 150-en karatéznak.

Az idei év tavaszi versenyszezonja májusban fejeződött be. Mátészalkán egy nemzetközi meghívásos versenyen vettünk részt – mondta el kérdésünkre Pálinkás András, a Justitia Fuji Yama SE elnöke. – A miskolci, Toldi utcai dojóba közel százan járnak sportolni, míg a Győri kapui termünkbe félszázan, azaz összességében 150-en edzenek nálunk. Ez a tömegsport része, ám ennek a számnak olyan 20 százaléka az, akik indulnak versenyeken időnként, míg az aktív versenyzői mag száma, akik rendszeresen készülnek, természetesen kevesebb. A karatéra ez abszolút jellemző.

A barna övnél már nem csak a technikai szint az, amit meg kell lépni és mutatni." Pálinkás András

Most övvizsgára készülnek

Az eddigi versenyszezonban Szilágyi Gergő és Nagy Gréta, illetve a sérüléssel bajlódó Suszterics Gergő versenyeztek folyamatosan. Ők most a legeredményesebbek. Mellettük egyre többen éreznek rá a versenyzés varázsára, így Görgényi Laura, Monoki Zoltán, Kovács Zovát, Somodi Levente, Harmati Lőrinc és Juhász-Léhi Hunor már nem csak egy-egy versenyen méretik meg magukat, hanem egyre többször és egyre eredményesebben. Az idősebbek közül Grudzinski Zsolt állt idén tatamira – tudtuk meg.

A Shinto Dojóból ugyanakkor Elekes Máté és Tóth Vanda nyújt folyamatosan kiemelkedőt, míg Kollár Botond a kisebbek között ügyes. Mások az edzésekből veszik ki derekasan részüket: Debreceni Ádám és Kolosi Tamás nem régen fekete övesek, ám rengeteget segítenek.

– Most az övvizsgákra készülünk. Jövő hét szerdán és csütörtökön mind a két teremben lesznek vizsgák, most erre készülnek kicsik és nagyok – fogalmazott a 4. danos mester. – Az alacsonyabb fokozatúaknál jó a csapat, engedjük is őket, ám most már szerencsére ott tartunk, hogy egyre többen lépnek előre magasabb fokozatokba, így sokan zöld és barna öves vizsgákra készülnek. A barna övnél már nemcsak a technikai szint az, amit meg kell lépni és mutatni, hanem a kitartásra, küzdelemre, állóképességre is kíváncsiak leszünk.

Felvettettük: akik eljutnak lila, netán zöld övig, később lemorzsolódnak. Mi ennek az oka? – kérdeztük.

– Ennek több oka van – mondta Pálinkás András. –Ahhoz, hogy valaki eljusson mondjuk lila övig, három évet el kell töltenie a karatéban. Amikor elkezdjük, nagy az újdonság ereje, folyamatosan tanulunk, bővül a technikai repertoárunk. Közben lassan kiderül, hogy a meglévő dolgokat is kőkeményen gyakorolni kell, azt be kell mutatni, ami sokaknak monoton és fáradtságos. Másrészt sokan ekkorra érnek olyan iskola­váltáshoz, ami megnehezíti azt, hogy maradjanak. Azt se felejtsük el, hogy magasabb szinten előjön az is, hogy a karate harcművészet. Zöld öves szinten erősebbek a kontaktok, nagyobb teherbírásra van szükség, de vannak, akiknek a lelkülete nem bírja el mindezt, ám ez így van rendjén.

Avas Kupára készülve

A Justitiánál nincs szünet nyáron, mindennap van edzés, hogy majd ősztől ismét versenyekre tudjanak készülni a karatékák. Az évre a koronát pedig az Avas Kupa, a Csordás József Nemzetközi Emlékverseny megrendezése teszi fel.

– Az Avas Kupára úgy készülünk, hogy az már év elején be lett írva a versenynaptárba – árulta el a klubelnök. – Annyi változás lesz a versenyben, hogy kiírtuk a senior megmérettetést is, azaz 35 év felettiek is nevezhetnek majd az október 9-én esedékes viadalra, amelynek az egyetemi körcsarnok ad otthont.


Siófoki nagy tábor

Hamarosan a hagyományos nyári, siófoki edzőtáborba indulnak a Justitia Fuji Yama SE karatéi. Miskolctól Tiszaújvároson, Debrecenen és Budapesten át több mint százan fognak napi két edzéssel készülni, a végén övvizsgával zárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában